Suriyeli muhaliflere silah tedariki için Türkiye'de komuta merkezi kuruldu!

Batı medyasında Suriyeli muhaliflerin silahlandırılmasına dair haberler yayınlanmaya devam ediyor. En son İngiliz The Guardian gazetesi Suudi Arabistan'ın muhaliflere silah için para verdiğini, silah ve rehine takaslarının Türkiye üzerinden gerçekleştirildiğini yazdı.

The Guardian'ın haberine göre, Suudi Arabistan Suriye ordusundan kaçışları artırmak için Özgür Suriye Ordusu militanlarına maaş bağlamaya hazırlanıyor.

Ancak daha önemli iddialardan bir tanesi, Türkiye'nin İstanbul'da kurulan ve silah alış-verişini koordine eden bir komuta merkezinin kurulmasına izin vermesi. Guardian, merkezin, çoğunluğu Suriye uyruklulardan oluşan 22 kişi tarafından oluşturulduğunu belirtiyor.

Guardian'ın anlatımına göre, kendi muhabirleri Türkiye sınırının yakınındaki Altima'da gerçekleştirilen bir alışverişe şahit oldu. Altima'daki bir karakola gelen ve üzerlerinde Körfez ülkelerinde giyilen kıyafetlere benzeyen giysiler olan 5 kişi, Hatay'ın Reyhanlı ilçesinden getirilen 50 kutu tüfek ve mühimmat ile tıbbi malzemelerin teslim edildiğine şahit oldu.

Muhabirler, teslimatı yapan kişilere karşı yerel Özgür Suriye Ordusu liderlerinin oldukça saygılı olduğunu belirtirken, yanlarında yüklü miktarda para bulunduğunu söyledi. Dikkat çekici noktalardan bir tanesi, Guardian'ın bu 5 kişinin aynı zamanda 2 Esad yanlısı Şebbiha militanını da yanlarında Türkiye'ye götürdüklerini söylemesi. Eğer bu doğruysa, Suriye'de muhalifler tarafından kaçırılan Suriyeliler, esir olarak Türkiye topraklarına getiriliyor.

Guardian, Suudilerin ödeyecekleri maaşın dolar ya da avro cinsinden olacağını yazdı. Bu sayede değeri son yılda bir hayli düşen Suriye Poundu yerine bu tercihin yapılmasının Özgür Suriye Ordusu militanlarını daha da cesaretlendireceği iddia ediliyor.

(soL - Dış Haberler)