'Suriyeli muhaliflere neden sivilleri canlı kalkan yaptıklarını sormalısınız'

Halep'teki çatışmalar 2. gününe girerken, gazeteci Alex Thomson Suriye ordusunun kenti topa tuttuğu iddialarına, "Aynı açıklıkla, muhaliflerin neden sivillerin yoğun olduğu yerleşim yerlerinde çatışmayı tercih ettiklerini ve sivilleri canlı kalkan olarak kullandıklarını sormalısınız" dedi.

Görgü tanıklarının muhaliflerin saldırılarıyla başladığını belirttiği Halep'teki çatışmlar ikinci gününe girdi.

Çatışmaların ikinci gününe girilirken, Suriyeli muhalifler kimi noktalarda ordu tarafından püskürtüldü.

Hürriyet Planet'in haberine göre, Russia Today televizyonuna konuşan El Haber Televizyonu'ndan Halepli gazeteci Sarkis Keserciyan, "Geçtiğimiz akşam isyancılar hükümet binalarına, polis ve istihbarat merkezine saldırdılar ancak başarılı olamadılar. Suriye ordusu bu saldırıya yanıt verdi" dedi.

Yaşanan can kayıplarından muhalifleri sorumlu tutan Keserciyan, muhaliflerin kenti değil bazı mahalleleri kontrol ettiğini söyledi. Halepli gazeteci, çatışma bölgelerindeki halkın, oluşturulan güvenli bölgelere sığındığını, çok azının kenti terkettiğini kaydetti.

AFP'ye konuşan, Fransa'nın başkenti Paris'teki Akdeniz ve Ortadoğu Çalışmaları Merkezi'nden Fabrice Balanche da, Haleplilerin evlerinde oturduğunu, çatışmaların kırsal bölgelerden gelen muhaliflerle ordu arasında yaşandığını söyledi. Balanche, rejimin Halep'te güçlü olduğunu belirtti.

Halep, ülkede olayların başladığı 17 aydan bu yana sakin bir görüntü çiziyordu. Kentte Ekim ayında Şam yönetimi yanlısı büyük bir miting düzenlenmişti.

"Muhalifler Halep'te tutunamaz"
Channel 4'ten gazeteci Alex Thomson ve NTV'ye konuşan deneyimli Ortadoğu muhabiri Robert Fisk, muhaliflerin askeri olarak güçsüz olduğunu ve Halep'te tutunamayacaklarını belirtiyor.

Muhaliflerin orduyu püskürttüğü ve kenti ele geçirmeye çalıştığı iddialarını da değerlendiren Thomson, "Çatışmalar banliyölerde oluyor, kent merkezi oldukça sakin" dedi. Muhaliflerin propaganda başarısına dikkat çeken Thomson, ancak Suriye ordusunun ikmal yollarını kesmesi durumunda çatışmaların sona ereceğini belirtiyor.

Neden sivilleri canlı kalkan olarak kullanıyorlar?
Thomson ayrıca Suriye ordusunun kenti topa tuttuğuna yönelik iddialara da, "Aynı açıklıkla, muhaliflerin neden sivillerin yoğun olduğu yerleşim yerlerinde çatışmayı tercih ettiklerini ve sivilleri canlı kalkan olarak kullandıklarını da sormalısınız" dedi.

Robert Fisk ise militanların Suriye ordusu karşısında kontrolü kaybettiğini belirtiyor.