Suriyeli 'muhaliflerden' itiraf: 'Bu bir mezhep savaşı'

Talbesa yakınlarında konuşlanan Suriyeli silahlı grup "Faruk Tugayı" mensupları, savaşmalarının temel gereçkçesini itiraf ettiler: Suriye'de Aleviler ve Şiiler rejimi destekliyorlar. Bu bir mezhep savaşı!

İngiliz Channel 4 televizyonu, Suriye'deki "Faruk Tugayı" ile geçirdiği günlerin ardından çarpıcı bir haber yayınladı. Talbesa civarında konuşlanan grubun söyledikleri, Suriye'deki silahlı grupların savaştaki temel motivasyonlarını net bir biçimde ortaya koyuyor.

Haberde silahlı grupların keskin nişancılık eğitimi yaptıkları ve uçaksavar füzelerine sahip oldukları görülüyor. Haberde görülen bu uçaksavarlardan bir tanesi 23 mm'lik ZU-23-2 tipi, diğeri ise 14.5 mm'lik ZPU-1 tipi uçaksavar. Kameranın çektiğine bakılacak olursa, uçaksavarların mühimmat eksiği yok.

'Bu bir mezhep savaşı'
Ancak haberdeki en önemli nokta, Faruk Tugayı'ndaki bir militanın savaşlarının bir "mezhep savaşı" olduğunu söylemesi. Muhabir, militanların "şimdi [Esad rejiminden] intikam zamanı" dediğini aktarıyor. bundan hemen sonra ise, bir militanla aralarında şöyle bir diyalog geçiyor:

- Humus’a giden yolu temizlemek istiyoruz. Ailelerimiz orada. Aleviler, Şiiler ve onların milisleri tarafından katlediliyorlar. Bu artık orduyla ya da rejimi devirmekle ilgili değil. Bu artık bir mezhep çatışması.
- Gerçekten mi? Yani bu artık Humus’taki mezhep kavgasıyla mı ilgili? Ne demek istiyorsun?
- Aleviler ve Şiiler rejimin yanında.
- [Başka bir militan] Sünniler katlediliyor.

Uydu görüntüleri ile saldırı planı
Haberde ayrıca silahlı grubun önlerindeki renkli uydu görüntüleri yardımıyla bir ordu kontrol noktasına saldırı planladıkları görülüyor. Ancak diğer silahlı gruplarla yaşanan koordinasyon eksikliği nedeniyle saldırının iptal edildiğini öğreniyoruz.

Yine görüntülerde 73 mm'lik bir SPG-9 dikkat çekiyor. Bu silahın yeni yeni kullanılmaya başlandığı anlaşılıyor. Ancak bu silahın da herhangi bir mühimmat eksikliği olmadığını tahmin etmek zor değil. İlginç olan diğer bir silah ise, Çin yapımı bir QLZ-89. Haberden, muhaliflerin 100 bin doları mühimmat almak için kullanacakları ifade ediliyor.

"Özgür dünya bize neden yardım etmiyor?'
Videoda bir militan muhabire "dert yanıyor". Genç birisi, "özgür dünya"nın kendilerine destek vermediğini iddia ediyor. Militan bunun nedeni olarak, "görünüşlerinin Selefi'ye benzemesini" gösteriyor. Militan daha sonra, "Eğer biz Selefi ve dindarsak ne olmuş? Özgürlük dedikleri bu mu? Benim özgürlüğüm olmak istediğim şeyi olabilmek." diyor.

Silahlar karaborsadan mı?
Channel 4'un haberine göre, muhalifler silahlarını ve mühimmatlarını "karaborsa"dan parayla satın alıyorlar. Ancak hem uydu görüntülerini nasıl elde ettikleri, hem de karaborsadan alınmayacak silahların nereden geldiği soru işareti olarak kalıyor.

(soL - Dış Haberler)