Suriyeli 'muhalif': İsrail, Suriye uçaklarını düşürsün!

İsrail basınına demeç veren bir ÖSO komutanı, İsrail’in Golan Tepeleri'nde uçuşa yasak bölge oluşturmasını ve muhaliflerin bölgeden Şam’a ilerlemesine izin vermesini talep etti. 'Muhalif', İsrail'den Suriye jetlerini düşürmesini de istedi.

(soL - Dış Haberler) Son günlerde Suriye ordusunun, İsrail sınırındaki tampon bölgelerde bulunan köylerde sıkışan muhaliflere dönük hava saldırılarını artırması ve Batının muhaliflere desteğini artırmayı ağırdan almasıyla birlikte, muhalifler çareyi İsrail’i Esad rejimine karşı kışkırtmakta buldu.

The Times of Israel gazetesine konuşan bir Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) komutanı, İsrail’den işgal altındaki Golan Tepeleri'nde uçuşa yasak bölge oluşturmasını ve ‘ılımlı’ muhaliflerin bu bölgelerden Şam’a ilerlemelerine izin vermesini talep etti.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre, Suriye ordusuna ait uçaklar son günlerde İsrail sınırında bulunan Golan Tepeleri’nin kuzeyinde ve merkezinde yer alan ve muhaliflerin kontrolünde bulunan köylere dönük saldırılarını artırdı.

İsrail gazetesine konuşan ve ismini vermeyen ÖSO komutanı, “Tarihsel bir dönüm noktasının eşiğindeyiz. İsrail’in, tüm dünyanın sırt çevirdiği Suriyelilerin kalbini fethetme fırsatı var. Bölgede uçuş yapan her uçağı vurabilir İsrail ve kimse onu suçlayamaz. Bunu yapmamak katil Esad çetesiyle işbirliği yapmaktır. Bu çeteden kurtulun ve tüm sınırınız güvende olsun. Kimse size saldırmayı düşünemez,” sözleriyle İsrail’i Esad yönetimine karşı kışkırttı.

Komutan sözlerinin devamında yaralı militanların İsrail topraklarında tedavi edilmesinin geciktirilmesinden ve Batının kendilerine ağır silah yardımında bulunmayı ağırdan almasından yakındı.

Aynı gazeteye konuşan bir İsrail Ordusu sözcüsü, Suriye sınırları içerisindeki çatışmaların Suriye’nin iç meselesi olduğunu ve buna herhangi şekilde müdahale etmelerinin söz konusu olamayacağını söyledi. İsrail, bombardımanlar sınırın kendine ait tarafına geçerse yanıt verirken, sınırın Suriye tarafında kalanlara şimdilik sessiz kalıyor.

İsrail gazetesine demeç veren "komutan"ın ÖSO'lu olduğu söylense de, geçtiğimiz haftalarda İsrail sınırındaki Kuneytra ve Golan Tepeleri'ne saldıran çetelerin başını, El Kaide'nin Suriye kolu Nusra Cephesi çekiyor. Nusra Cephesi, Golan'da görev yapan 40 Birleşmiş Milletler Barış Gücü askerini rehin almıştı.