Suriyeli muhalif: 'Çocukları ölüm makinelerine dönüştürdük'

<em>The Nationale</em>’de yayımlanan bir haber, Suriyeli muhaliflerin çocukları savaşa nasıl malzeme ettiğini gösteriyor.Muhalifler "çocukları ölüm makinalarına dönüştürdük" demekten mutluluk duyuyorlar.

Habere göre Suriye’de "evde sıkılan" çocuklar ağabeylerinin ve babalarının yanında Beşar Esad’ın ordusuna karşı savaşmaya gidiyor. Çocukların savaşlara katılmasını yasaklayan uluslararası yasalara kayıtsız kalınarak Suriyeli çocuklar, muhaliflerin saflarına dahil ediliyor.

38 yaşındaki eski bir ordu mensubu Abdel Razzaq askeri eğitim verdiği çocuklar için "buraya geldiklerinde çocuklardı, ayrılırken ise birer ölüm makinesi oldular" diyor.

Muhalifler bebekten katil yaratıyor
"Onları savaştan korkmamaları ve zamanı geldiğinde öldürmekte tereddüt etmemeleri" konusunda eğittiğini belirten Razzaq’ın, haklarında konuştuğu 20 kişilik son gönüllü grubunun yaşları 14 ile 18 arasında değişiyor.

Razzaq, çocuklara muhalifler tarafından en çok kullanılan silah kalaşnikofun nasıl taşınacağını, "düşmanın" etkisiz hale getirilmesini, bıçakla ya da "çıplak elle" nasıl öldürüleceğini öğretiyor.

Çocukların, "tanıdığı en iyi askerler" olduğunu söyleyen Razzaq, (askerlik için) tüm kurallara uyduklarını, bir yetişkinin sorular sorup yanıt beklediğini, bir çocuğunsa hiçbir şey sormadığını ifade ediyor.

Röportaj sırasında da eğitime devam eden Razzaq, karşısındaki arkadaşını yumruklarıyla bertaraf etmeyi deneyen Musab adındaki 14 yaşındaki bir çocuğa "rakibini öldür onu kucaklama" diye komut veriyor.

15 yaşındaki Sobhi, "babamın ve ağabeylerimin savaştan dönüp anlatacaklarını beklemekten sıkılmıştım, gidip kendi gözlerimle görmek istedim" diyor ve muhaliflerin eğitimine katılmak için babasına yalvardığını anlatıyor. 15 yaşındaki Muhammed, kalaşnikofunu kullanmayı iyi öğrenen diğer çocukların korktuğu ve saygı duyduğu bir çocuk olarak anlatılıyor. 16 yaşındaki Beşar, "ÖSO’ya babamın intikamını almak için katıldım" diyor.

Pek çok amatör videoda da çocuk askerlerin ülkede savaşın en sıcak olduğu yerlerde konuşlandırıldığını görmek mümkün. Medya kanalıyla dağıtılan pek çok görüntüde de çocuk askerler ellerinde kalaşnikoflar ve başka silahlarla görülüyorlar.

Bir videoda, Suriye’nin kuzeydoğusunda bulunan Deyrizor’da, otomatik bir tüfeği kullanan 14 yaşındaki bir çocuk, kameraman tarafından Suriye’deki en genç savaşçı olarak tanımlanıyor.

Muhaliflerin acımasız yüzünü gösteren bir başka videoda ise, başı gövdesinden ayrılan bir adam yerde yatıyor, muhaliflerden biri kesik başa tekme atarak orada bulunan çocuğun ayaklarının dibine yolluyor bir yandan da çocuğu tebrik ediyor.

Çocuk hakları ihlali
Abdel Rezzaq’ın "askeri akademisi" Kuzey Suriye’de, Halep’te eski bir okulda bulunuyor. Çocuklar cepheye gitmeden önce 3 ay boyunca günde 2 saat eğitim alıyorlar.

Haberde iddia edilene göre, aileler çocukları cepheye gitmeden önce aldıkları eğitimin iyi olduğundan emin olmak istiyorlar ve çocuklarını savaşa göndermeye çok hevesli görünüyorlar. Öte yandan, Abdel Rezzaq, çocukların iyi bir eğitimden geçmezlerse hemen öleceklerini söylüyor.

Rezzaq’ın akademisine çocuklarını göndermek isteyenler için, zorlu bir kabul sürecinin olmadığından söz ediliyor.

UNICEF Çocuk Koruma Koordinatörü Jean-Nicolas Beuze, "gençlerin zorla değil, kendi seçimleri ve ailelerinin teşvikiyle savaşmaya gittiğini ancak komutanların onları geri gönderme zorunluluğu olduğunu" belirtiyor.

Uluslar arası hukuk normları, 18 yaş altı nüfusun "destek" amaçlı dahi olsa,askeri operasyonlara katılmasını, casusluk yaptırılmasını, silah taşımasını yasaklıyor.

Beuze, çocukların savaşmasının ya da savaşta destek kuvvet olarak bir biçimde kullanılmasının çok ciddi bir çocuk hakları ihlali olduğunu söylüyor. İnsan hakları örgütleri, Suriye’deki çatışmalarda 3500 çocuğun öldüğünü izlediklerini belirtiyor.

(soL -Dış Haberler)