Suriyeli 'muhalif': Batı bizi kaybetmesin

Dış destek olmadan Esad yönetimi karşısında tutunamayacaklarını itiraf etmeye başlayan Suriyeli 'muhalifler', Batılı hükümetleri de "biz dostken yardım edin, yoksa düşman olacaklar var" diyerek korkutmaya çalışıyorlar.

New York Times'a (NYT) konuşan Suriyeli 'muhalif' Macit el-Muhammed, NYT muhabiri C. J. Chivers'in anlatımına göre elini masaya vurarak soruyor: "Amerika'nın uyduları yok mu? Neler olduğunu göremiyorlar mı?"

Bir süredir dış desteğin yetersizliği nedeniyle hayalkırıklıklarını dillendirmeye başlayan Suriyeli silahlı çeteler, Batı'yı "destek vermezseniz radikal İslamcılar yükselir" diyerek yardımları artırmaya çağırıyorlar.

Emekli bir askeri doktor olduğunu iddia eden el-Muhammed de, herhangi bir partiye üye olmadığını, yerel cihadcı bir gruba veya teröristlere katılmadığını söylüyor. Ancak el-Muhammed Batı'yı uyarıyor: Gereken tavır alınmazsa, Suriye'deki 'muhalefet' hızlı radikalleşecek.

El-Muhammed bunun yanı sıra, Batı'nın kendilerine sırtını dönmesi halinde, kendilerinin de Batı'ya sırtlarını dönebileceklerini, bu durumda Batı'nın Ortadoğu'daki çıkarlarının tehlikeye girebileceğine işaret ediyor. Batı'nın "ikiyüzlülüğünün" kızgınlık yarattığını söyleyen NYT muhabiri, muhaliflerin "Batı Ortadoğu'daki potansiyel bir müttefikini kaybedebilir" dediğini aktarıyor.

43 yaşındaki bir silahlı milis, Ğassan Abdül Vahib de, "Birleşmiş Milletler ve uluslararası toplumun büyük bir yanlış yaptığını" söylüyor. Vahib, Batı'nın savaşı uzatarak Suriye'yi radikalizmin içine sürüklediğini ve bu radikalizmin uzun süre başına bela olacağını iddia ediyor.

Tayar isimli başka bir militansa, "Hiç dış yardım almıyoruz. Biz de bunu gazetelerde okuyoruz." iddiasında bulunuyor.

(soL - Dış Haberler)