Suriyeli Kürt muhaliften Kürtlere tavsiye: 'Bağımsızlıktan vazgeçin, Esad'ı devirin'

Suriye'deki Kürt Halk Birlik Partisi'nin eski lideri Salih Bedreddin, Suriye Kürtlerinin "bağımsızlığa" değil, Esad rejiminin devrilmesine odaklanması gerektiğini söylüyor. ÖSO'yu "en büyük araç" olarak gören Bedreddin, PYD tarafından Türk istihbaratı ve ÖSO ile bağı olmakla suçlanıyor.

Irak Kürdistanı'ndan yayın yapan Barzani'ye yakın Rudaw, Kürt Halk Birlik Partisi (KHBP) eski lideri Salih Bedreddin ile bir röportaj gerçekleştirdi. Bedreddin'e göre, Kürtler şu sıralar "bağımsızlık"a değil, Esad rejiminin devrilmesine odaklanmalı.

Suriye'deki en büyük Kürt partisi Demokratik Birlik Partisi (PYD) tarafından Türk istihbaratı ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile ilişkili olmakla suçlanan Bedreddin, PYD'nin Beşar Esad ile işbirliği yaptığını söylüyor. "PKK'yle aynı düşünmeyen herkes hain sayılıyor" diyen Bedreddin, "Eğer PYD'nin iddia ettiği gibi Afrin'deki Selahaddin Eyyubi Tugayı ile bağım olsaydı, oraya gidip onlara liderlik ederdim" diyor. Haziran ayında Fırat Haber Ajansı (ANF), Erbil'deki Türk konsolosluğundan ele geçirilen belgelere dayanarak, Bedreddin'in Türk istihbaratı ile işbirliği içerisinde olduğunu iddia etmişti.

Bununla birlikte Bedreddin geçmişti ÖSO ile teması olduğunu kabul ediyor. Ayrıca ÖSO'nun, Kürtlerin Suriye ulusal muhalefetinin bir parçası olarak kabul edildikleri için mutlu olmaları gerektiğini düşündüğünü söylüyor.

'ÖSO en güçlü unsur'
ÖSO'nun Suriye'deki en güçlü muhalefet grubu olduğunu savunan Bedreddin, içerideki faaliyetlerin ÖSO ve gençlik örgütleri tarafından yürütüldüğünü iddia ediyor. Kürt lider, Suriye'deki Kürt gençliğinin de, geleneksel Kürt partilerinden daha güçlü olduğunu belirtiyor.

Türkiye ve emperyalizm ile ilişkiler
Türkiye'nün Suriye'deki rolü hakkında da konuşan Bedreddin, "Neden Türkiye'ye karşı olmalıyım?" diye sorarak, Türkiye ile işbirliği yapmaları gerektiğini söyledi. PKK'nin ABD ve İngiltere için "emperyalist güçler" sıfatını kullandığına dikkat çeken Bedreddin, "Fakat onlar Suriye halkının dostları. Neden onlara karşı olayım?" dedi.

Bedreddin, Türkiye olası bir işgal girişiminden de endişe edilebileceğini söylerken, "Bizim sorunumuz Esad ile, Türk yönetimi ile değil" dedi.

'Bağımsızlık ya da özerklik gündem değil'
Kürtlerin Suriye'deki talepleri hakkında da konuşan Bedreddin, Suriye Kürdistanı'nda bağımsızlık ya da federalizm gibi gündemlere değil, Esad'ın devrilmesine odaklanmak gerektiğini iddia etti. Bedreddin'e göre rejim yıkıldıktan sonra Kürtler "istedikleri her şey için mücadele edebilir".

Bedreddin ayrıca, Kürtlerin Suriye'deki çıkarlarını bağımsızlık üzerinden değil, demokrasi ve özgürlük üzerinden korumaları gerektiğini de sözlerine ekledi.

Osman Öcalan: 'Devlet ağabeyimi Suriye nedeniyle tecrit etti'
Abdullah Öcalan'ın kardeşi Osman Öcalan, Rudaw'a verdiği mülakatta, devletin Abdullah Öcalan'ın Suriye Kürtleri üzerindeki etkisini bildiği için Suriye'deki olaylar başladığından bu yana tecrit ettiğini ileri sürdü.

PKK'yi ve Suriye'deki durumu kontrol edemediği için devletin yeniden görüşmeleri başlatabileceğini söyleyen Öcalan, BDP ve PKK'yle görüşmelerin sonuç vermediğini, bunun yerine sadece İmralı'nın muhatap alınacağını iddia etti. Kardeş Öcalan ayrıca, PKK lideri Öcalan'ın serbest bırakılması durumunda PKK'nin içindeki "solcu ve silah bırakmayacak kanat"ı tasfiye edebileceğini de savundu. Öcalan, ağabeyinin 1999 yılında İtalya'dayken de bu kanadı tasfiye girişiminde bulunduğunu iddia etti.

(soL - Dış Haberler)