Suriyeli hacker’lar tam on ikiden vurdu

Batı basınının Suriye’de yaşanan kimyasal silah saldırısından Esad yönetimini sorumlu tutmak için faydalandıkları blog yazarı Brown Moses’ın maskesi hacker’lar tarafından düşürüldü.

(soL -Dış Haberler) Libya’da savaştıktan sonra, Suriye’deki militanların propagandasını yapan Matthew VanDyke adlı ABD vatandaşının Facebook hesabını ele geçiren Suriye Elektronik Ordusu, batı basının Suriye haberlerinde kaynak olarak kullandığı “Brown Moses” lakabını kullanan İngiliz vatandaşı Eliot Higgins’in de maskesini düşürdü. Suriye’nin başkenti Şam’da 21 Ağustos’ta düzenlenen kimyasal silah saldırısıyla ilgili yönetimi suçlayan Higgins’in, VanDyke ile yazışmalarında militanların kimyasal silahlara sahip olduğunu bildiği ancak susmayı tercih ettiği ortaya çıktı. Higgins dün twitter hesabından, yayımlanan yazışmaları “kısmi olarak doğruladı”.

Bu yazışmalardan birinde VanDyke, “muhaliflerin elinde az miktarda kimyasal silah bulunduğu ihtimalini göz ardı etmemesi” konusunda Higgins’i “söylediklerini yazmaması karşılığında” uyarıyor. Mayıs ayında geçen yazışmada VanDyke, Higgins’e “gelecekte Suriye’de yapılacak kimyasal saldırılara karşı açık fikirli olması için” bu bilgiyi paylaştığını aktarıyor ve “Benden duymadın” diyerek uyarıda bulunuyor. Higgins aldığı bilgiyi yazmayacağı konusunda VanDyke’a güvence veriyor.

VanDyke bu ifşaatı Halep bölgesi için yapıyor. Geçtiğimiz Mart ayında Halep’in Han el-Esal semtinde militanlar kimyasal silah saldırısı düzenlemiş ve Suriye yönetiminin talebine rağmen Birleşmiş Milletler burada soruşturma yürütmemişti.

Batı basınının kaynağı
Yazışmaların yayımlandığı gün, Higgins’in ABD’li gazeteci Seymour Hersh’in iddialarını çürütmek için yazdığı bir yazı ünlü Foreign Policy dergisinde yayımlanmıştı. Hersh önceki gün, ABD yönetiminin Şam’daki kimyasal silah saldırısını el Kaide bağlantılı el Nusra Cephesi’nin düzenlediğini bildiği halde, bu ülkeye saldırmak için gerçekleri çarpıtmakla suçlamıştı. Higgins ise yazısında militanların bu saldırıyı yapacak kapasiteye sahip olmadığını iddia ediyor. Daha önce Guardian, CNN, Channel 4 News ve Huffington Post’ta biyografisi yayımlanan Higgins, Deutche Welle gibi bir çok ünlü gazeteye de röportaj vermişti. Higgins’in blog’u New York Times gibi gazetelerce alıntılanmıştı. İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden Peter Bouckaert onun silahlara dair gözlemler konusunda en iyisi olduğunu söylemiş, Uluslararası Af Örgütü de Suriye yönetiminin balisti füze kullanımı konusunda Higgins’in blog’undan faydalandıklarını açıklamıştı.

‘Kimyasal silahı kullanabilirler’
Matthew VanDyke’ın kritik bir diğer yazışması ise Dylan Connor ile... Connor’a “Muhalifler ABD öncülüğündeki bir müdahaleye yol açacaksa kendi halkına kimyasal silah kullanmayı buna değer buluyor” diyen VanDyke, Halep’e gitmek istediğini söyleyen Steven Sottlofa da “gaz maskesi al” diyor. VanDyke ayrıca sıklıkla irtibatlarıyla Türkiye’deki Libyalı militanlar hakkında konuşuyor. VanDyke “Suriye devrimi” için mücadele ettiğini iddia etse de Suriyeliler hakkında düşünceleri çok olumlu değil. Halep ve Şam’ın “Esad yanlısı” olduğunu belirten VanDyke Suriyelilerin “hain” olduğunu söylemekten çekinmiyor.