Suriyeli general: Kobani'de ABD ve Türkiye oyun oynuyor

Suriyeli bir general, Kobani'de ABD ve Türkiye'nin oyun oynadığını, ancak bunun bedelini bölge halkının çektiğini söyledi. General, ABD öncülüğündeki koalisyon saldırılarına karşı olmadıklarını, ancak ABD ile bilgi paylaşımı yapmadıklarını belirtti.

(soL - Dış Haberler) Suriye'de askeri ve siyasi durum yeni bir evreye giriyor. Suriye ordusu Halep, Şam ve Hama-Humus'ta askeri olarak ilerlerken, ABD'den de "Suriye'de siyasi çözüm" sesleri yükselmeye başladı.

Independent'ın deneyimli muhabiri Robert Fisk, Şam'da ismini vermek istemeyen üst düzey bir Suriyeli generalle görüştü. 1982'de Lübnan topraklarında İsrail'le savaşan generalle mülakat, tam da Nusra Cephesi'nin İdlib'deki devlet binalarına saldırıp onlarca asker ve devlet memurunun kafasını keserek katlettiği gün gerçekleştirildi.

ABD'nin bombardımanına 'soğukkanlı' yaklaşım
Robert Fisk, generalin ABD bombardımanına itiraz etmediğini, ancak soğukkanlı yaklaştığını düşünüyor. "Ordumuz bu saldırıların ne zaman ve nerede yapılacağını bilmiyor" diyen general, radarlarda uçakları gördüklerini, ancak kara cephesindeki kontrol noktalarında saldırıları görseler bile, bunun şans eseri olduğunu belirtti.

"ABD ve biz, birbirimizle bilgi paylaşmıyoruz" diyen general, "Amerikalılar bunu yapıveriyor. Bu doğal. Birleşmiş Milletler'de bu saldırıları yapmaya karar verdiler. Suriye'de 'Evet' dedi. Biz IŞİD ve diğer terörist gruplarla savaşıyoruz. Fakat Amerika, kendi hedefleri hakkında bize hiç sormadı" ifadelerini kullandı.

'IŞİD ve Nusra aynı, ÖSO fanteziden ibaret'
Suriyeli general IŞİD, Nusra Cephesi ve diğer İslamcı grupların aynı olduğunu vurgularken, ABD'nin çok önem verdiği Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) "bir gerçeklikten çok fantezi" olduğunu söyledi.

General, Suriye ordusundan kaçarak ÖSO'ya katılanların bir bölümünün geri döndüğünü de sözlerine ekledi.

Suriyeli asker, savaşta her zaman kazanmanın mümkün olmadığını, bazen kayıpların ve geri çekilmelerin de yaşandığını ve bunun doğal olduğunu söyledi.

Suriye ordusunun kazançlarının kayıplarından daha fazla olduğunu söyleyen general, geçtiğimiz hafta ele geçirilen Morek'e dikkat çekti ve artık Halep-Şam arasının güvende olduğunun altını çizdi.

Generalden 'savaş dersi'
4 senedir yaptıklarını "esir almaksızın savaş" olarak nitelendiren general, bu süre boyunca terörizmle açık savaş halinde olduklarını ve elbette öfkelendiklerini söyledi.

Suriyeli asker, her gün bu gruplara saldırdıklarını ve yüzlercesini öldürdüklerini söylerken, "Ülkeyi bu aptallara bırakmayacağım" dedi. Ancak general, askeri başarıların siyasi bir şekilde sonuçlanması gerektiğine de dikkat çekti. ABD'nin öldürülen bir gazeteci için Suriye'ye geldiğini savunan general, kendilerinin bütün Suriye toprağında teröristlerle mücadele ettiğini kaydetti.

General, aslında uluslararası koalisyonla müttefik olduklarını düşünüyor. Çünkü ona göre, Suriye, koalisyonun IŞİD hedeflerine yönelik saldırılarına "evet" dedi.

'Kobani'de ABD ve Türkiye oyun oynuyor'
40 günü aşkın süredir devam eden Kobani savaşına ilişkin de konuşan Suriye general, askeri durum ile siyasi durumu ayırmak gerektiğini düşünüyor.

"Ayn el-Arab (Kobani) bir Suriye kenti, burada yaşayanların çoğunluğu Kürt ve IŞİD orayı kontrol etmek için saldırdı" diyen general şöyle devam etti:

"Fakat siyasi olarak, burada bir tiyatro oynanıyor. Türkler bölgede bir tampon bölge istiyor ve ABD'ye bunun için baskı yapıyor. Ve ABD'liler de Türkiye'yi bir savaş durumu içine sokmaya çalışıyor! 'Manşet' bu! Fakat Türkler ve Amerikalılar birbirini kullanırken, bedelini Ayn el-Arab'daki siviller ödüyor."