Suriyeli büyükelçi: Kara operasyonuna izin verebiliriz

Suriye’nin Rusya Büyükelçisi Haddad, IŞİD’in bitirilebilmesi için Suriye Ordusu’nun kara gücüne ihtiyaç olduğunu söyledi. Haddad, Suriye hükümetinden izin alınması halinde, koalisyonun ülke topraklarında kara operasyonu yapmasına izin verebileceklerine işaret etti.

(soL - Dış Haberler) Suriye’nin Rusya Büyükelçisi Riyad Haddad, ABD’nin Suriye’deki hava saldırılarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. RIA Novosti’ye konuşan Haddad, IŞİD hedeflerine dönük hava saldırılarının IŞİD’i yok etmek için yeterli olmadığını ve örgütü tamamen bitirebilmek için Suriye ordusunun kara gücüne ihtiyaç olduğunu belirtti.

Haddad, “Amerikan hava saldırıları militanların Suriye içindeki hareket kabiliyetini kısıtlıyor, ancak savaşın kazanılabilmesi için hava saldırıları tek başına yetmez, Suriye Ordusu kara birlikleri nihai adımı atabilir,” sözleriyle Suriye’nin uluslararası koalisyonun operasyonlarına dahil olabileceğini ima etti.

Suriyeli büyükelçi, hava saldırılarının militanları ancak durdurabileceğini, savaşın ancak Suriye Ordusu’nun devreye girmesiyle kazanılabileceğini söyledi. Haddad, ayrıca, koalisyonun Suriye’de girişeceği olası bir kara operasyonu için Suriye hükümetinden onay alması gerektiğini belirterek, bu tür bir operasyon gerekli hale gelirse Suriye ve müttefiklerinin bu konuda koordineli hareket etmeleri gerektiğini belirtti.

'Hava saldırılarına da izin verilecek'
Haddad, kara operasyonu için izin alınması durumunda Suriye’nin buna müsaade edebileceği sinyalini verirken, ülkesinin ulusal egemenliği ve toprak bütünlüğüne verdiği önemi de vurguladı. Büyükelçiye göre, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, ülkesinin IŞİD’e karşı Birleşmiş Milletler bünyesinde kurulacak ve her türlü uluslararası platformu desteklemeye hazır olduğunu belirtmiş durumda. Ayrıca Haddad’a göre Esad, yasal çerçevede olduğu sürece topraklarında sürdürülen hava saldırılarına da izin verecek.

ABD inisiyatifiyle oluşturulan IŞİD karşıtı uluslararası koalisyon geçtiğimiz hafta Suriye topraklarındaki IŞİD hedeflerine dönük hava saldırılarına başlamıştı. Saldırılar başladığında Suriye hükümetinden, öncesinde ABD tarafından kendilerine bilgi verildiği açıklaması gelmiş, ancak ABD bunu yalanlamıştı. Koalisyonun Suriye hükümetine dönük herhangi bir saldırı planı henüz bulunmazken, Esad’ın elinin zayıflatılmasından yana olduğu biliniyor.