Suriyeli askerler savaşı anlatıyor

İngiliz gazeteci Alex Thomson, Şam’da Suriyeli askerlerle görüştü. Suriye’deki savaşın öteki tarafının çatışmalara ilişkin algısını anlamaya çalışan bu haber, Batı medyasında ilk olması nedeniyle önem taşıyor.

İngiliz gazeteci Alex Thomson, Şam’dan Suriyeli askerlerle görüştü. Channel 4 News’da yayınlanan haber, Batı medyasında yer alan, Suriye’deki savaşın öteki tarafıyla ilgili yaptığı ilk haber olması nedeniyle önem taşıyor.

Daha önce Akrab kasabasında Suriye ordusunun Alevileri katlettiği iddialarıyla ilgili yaptığı haberle gündeme gelen Thomson, muhaliflerin iddialarının gerçeği yansıtmadığını açığa çıkarmıştı. Thomson bu kez uzun uğraşlardan sonra Şam’ın Deraya bölgesinde görevli askerlerle konuşmayı başardı.

Batı kamuoyuna verilen mesaj
Thomson’un görüştüğü askerler teröre karşı savaştıklarını söylüyorlar. “Konuşmaya istekli” bir asker, verdikleri savaşın Afganistan’da İngiliz askerlerinin İslamcılara karşı verdiği savaştan farklı olmadığını söylüyor. Bu sözlerinde samimi mi, yoksa fırsatını bulmuşken İngiliz kamuoyuna hükümetlerinin içinde bulunduğu bir çelişkiyi mi göstermek istiyor, orası belirsiz. Ancak askerlerin bir yandan İslamcı militanları “terörist” ilan edip, diğer yandan Suriye’de büyük çoğunluğu İslamcı olan militanlara “özgürlük savaşçısı” payesi vermesinin büyük bir ikiyüzlülük olarak gördüğüne şüphe yok.

Thomson, haberle ilgili sunuş metninde şu önemli soruyu soruyor: Askerleri 20 ayı aşkın süredir devam eden ve her iki tarafın da henüz kazanamadığı bu savaşta ne ayakta tutuyor? Nasıl motive oluyorlar?

İngiliz gazetecinin görüştüğü askerlerin haklı bir savaş verdiklerine inandıkları görünüyor. Bir askerin ordunun “kendi halkını öldürdüğü” iddialarına verdiği yanıt, cephede bulunan askerlerin pek çoğunun ruh halini yansıtıyor gibi: “Bizi tarih yargılayacak. Biz çocuklarımızı ve kadınlarımızı savunuyoruz. Çok sayıda Filistinliye kucak açtık, daha sonra Lübnanlılara ve Iraklılara da… Evet, bizi tarih yargılayacak.”

(soL-Dış Haberler)