Suriye'den çok sert açıklama: 'Katil ve cellat Erdoğan'a düşen görev istifa etmektir'

Reyhanlı'da yaşanan olayın sorumlusunun Erdoğan ve hükümeti olduğunu söyleyen Suriye Enformasyon Bakanı, “Katil ve cellat Erdoğan'a düşen görev istifa etmektir” dedi. Saldırılarla ilgili Suriye'nin hiçbir ilgisinin olmadığını belirten bakan, AKP'nin önce Suriye'yi suçladığını sonra da delil “ürettiğini” ifade etti.

Suriye enformasyon Bakanı Ümran el Zubi, iki gün önce Reyhanlı'yı vuran bombalı saldırılarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Saldırının bir “terör eylemi” olduğunu ve ahlaki, insani ve yasal kriterlere göre de saldırıyı “şiddetle kınadığını” belirten Enformasyon Bakanı, hayatını kaybedenler için Türkiye halkına taziye mesajlarını iletirken, yaralılara acil şifalar diledi.

“Siyasi ve ahlaki sorumluluğu Erdoğan'ındır”
Reyhanlı'da yaşanan saldırılarla ilgili, herhangi bir Türk yetkiliden Suriye'yi suçlayıcı yönde gelebilecek açıklamanın kesinlikle kabul edilmez olduğunu belirten Zubi, “Türk hükümeti sınır bölgelerini terör merkezlerine çevirdi. Suriye'ye silah, patlayıcı, bomba düzenekleri, bombalı araçlar, para ve teröristlerin girişini kolaylatırdı. Halen de buna devam etmektedir. Bu yüzden Türk hükümeti ve Başkanı siyasi ve ahlaki olarak Türkiye, Suriye ve bölge halklarına yönelik doğrudan bir sorumluluk taşımaktadır..” dedi.

Suriye resmi haber ajansı SANA'nın haberine göre, Şam’daki Ulusal Esad Kütüphanesinde Siyasi İdeoloji Seminerinin açılışında konuşan Zubi, Reyhanlı'daki olayların hesabının Erdoğan ve AKP'den sorulacağını belirtirken, “Türk halkı ve Türkiye'ye bunu yapanların hesabının sorulması gerekiyor” diye devam etti.

Suriye büyük üzüntü duyuyor
Yaşanan olayın suçlusunun Erdoğan ve AKP olduğunu kaydeden Zubi, Suriye'nin söz konusu olayla hiçbir ilgisinin olmadığını ifade etti.

“Yüzlerce yıl öncesinden beri Türkiye ile problemlerimiz var ancak Suriye hiçbir zaman bu şekilde davranmadı ya da buna benzer bir eylem gerçekleştirmedi. Bu, gerekli güce sahip olmadığımız için değil, ahlaki değerlerimizin böyle bir şeyi yapmamıza izin vermeyeceği için böyledir” diyen Zubi, Suriye'nin saldırının kurbanları için gerçekten üzüldüğünü belirterek, “şehit düşenlerin bir anlamda Suriyelilerle toprak kardeşi olduklarını ve Suriye halkının bir parçası olduğunu” belirtti.

Bakan ayrıca, “hiç kimseinin Suriye'ye dönük gelişi güzel suçlamalrda bulunmaya hakkının olmadığını” kaydetti.

Önce suçluyor sonra kanıt yaratıyor
İçişleri Bakanı, Muammer Güler'in konuyla ilgili açıklamalarına da değinen Enformasyon Bakanı, “Türkiye içişleri bakanı suçlamalarını Suriye'ye yöneltiyor ve delillere ulaştıklarında bunu ispat edeceklerini söylüyor. Kendisi önce itham savuruyor daha sonra da delil arayacağını söylüyor, başka bir anlamda delil üretmek istiyor” diye konuştu.

Erdoğan ve AKP'ye sorular
“Suriye'de bombalı eylemleri gerçekleştirenleri ve bu eylemleri ne için yaptıklarını biliyoruz..” diyen Zubi, “Ama neden Türkiye’de, neden şu anda, neden Erdoğan’ın Obama ile bir araya geleceği ABD ziyaretinden bir kaç gün önce? Acaba Amerika’yı kışkırtarak, NATO üyesi Türkiye’nin Suriye tarafından saldırıya maruz kaldığını mı söylemek istiyor? Bu mu istenen? Suriye'ye müdahale yapacak yeterli gücüm var mı demek istiyor?...” sorularını ortaya koydu.

Zubi'nin Erdoğan hükümetine yönelttiği diğer sorular ise şöyle:

AKP hükümeti ve Erdoğan’ın Partisi Kaide örgütünün askeri kanadını mı oluşturuyor? Kaide örgütü Erdoğan ve partisinin istihbarat ve güvenlik kolu mudur? Halep kırsalının Han el-Esal bölgesinde kullanılan kimyasalı terör gruplarına kim temin etti? Körfez ve başka yönlerden terörist, para ve silah taşıyan uçaklara iniş kolaylığını kim sağlıyor? AKP ve Erdoğan hükümetinin Suriye'nin yıkılmasından çıkarı nedir? Bu kadar ölüm ve yıkımdan sonra Reyhanlı eyleminin zamanlaması nedendir? Bu patlayıcıları Türkiye'de havaya uçuran ve arkalarında duranlar ne istiyor?

“Katil ve cellat Erdoğan'a düşen görev istifa etmektir”
“ Dışişleri bakanı, Türkiye’nin kendini savunabileceğini söyledi. Acaba Türkiye kendini kime karşı savunacak? Türkiye’nin kendini terör ve teröristlerden savunması gerekmiyor mu? Tüm olanların sorumluluğunu Erdoğan hükümeti taşımıyor mu? Eğer Türkiye devlet ve halk olarak kendini savunmak istiyorsa Erdoğan ve hükümetini istifaya çağırması gerekiyor. Çünkü olanların sorumluluğu onlara düşmektedir..” diyen Zubi, sözlerine “Suriye’de meydana gelen bütün olayların sorumlusu Türkiye hükümetidir, Türkiye’de meydana gelenlerin sorumlusu da Türkiye hükümetidir. Bu yüzden katil ve cellat olarak Erdoğan’a düşen görev, istifa etmektir. Erdoğan geleceğini Türk ve Suriyelilerin kanları üzerine kuramaz..” dedi.