Suriye'deki ölü sayıları neyi gösteriyor?

Suriye söz konusu olduğunda Esad karşıtı güçlerin en önemli argümanlarından bir tanesi, "Esad'ın 150 bin kişiyi öldürdüğü" iddiası. Ancak muhalefet verileri ile yapılan tahminlerde bile, ordu ve hükümet yanlısı güçlerin insani kaybı, "muhalefet"ten çok daha fazla.

(soL - Dış Haberler) Suriye'ye dış müdahele yanlısı muhalefetin ve uluslararası güçlerin önemli gerekçelerinden birisi olan, savaşta hayatını kaybeden insan sayısı hakkındaki istatistikler, "Esad 150 bin kişiyi öldürdü" iddiasını yalanlıyor.

Council on Foreign Relations'tan Micah Zenko ve Amelia M. Wolf'un, muhalefete yakın Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin (SOHR) verilerinden yaptıkları derlemeye göre, 3 senedir süren dış destekli savaşta hayatını kaybedenlerin sayısı 150 bini geçerken, bunlardan 57 bin 511'i, ordu ve ulusal savunma güçleri mensupları.

SOHR'un verilerindeki yanıltıcı unsurlardan bir tanesi ise, "muhaliflerin" dahil edildiği kategori. SOHR'un daha önceki istatistiklerinde, muhaliflerin ölü sayısı ile sivil kayıplar ayrı kategorilerde değerlendirilirken, son verilerde muhalif kayıpları da "sivil" başlığı altında değerlendirildi. Muhaliflerin 24 bin 275 kaybı da dahil edildiğinde, ölen "sivil" sayısı 51 bin 212'yi buluyor. Yabancı militanların sayısı ise 11 bin 220.

Ölümlerin dağılımı şöyle:

Kutunun en tepesinde, toplam sivil kayıpları başlığı altında "muhalefet" mensupları, kadınlar, çocuklar ve diğerleri yer alıyor. Hemen altında "şehit edilmiş muhalifler" istatistiği bulunuyor (2 bin 286). Daha sonra yabancı militanlar, hemen arkasından da "rejim yanlısı" kısmı geliyor. Rejim yanlısı istatistiği, ordu mensupları ve "rejim yanlısı milisler" olarak ikiye ayrılmış durumda. En sonunda Hizbullah savaşçılar, Esad yanlısı Şiiler ve tanımlanamayanların ölüm istatistikleri veriliyor.