Suriye'deki Kürt örgütleri kendi ordularını kuracak

Suriye'deki Kürt Yüksek Konseyi, Suriye Kürdistanı'ndaki partilerin unsurlarından oluşacak birleşik bir ordu kurmaya hazırlandığı duyurdu.

Suriye Kürdistanı'ndaki bazı şehirlerde yönetimi el alan Kürt Yüksek Konseyi (KYK), Konsey'i oluşturan Kürt partilerinin temsil edildiği bileşik bir silahlı kuvvet oluşturacaklarını açıkladı.

Rudaw'ın haberine göre, KYK üyesi İsmail Hama, "Suriye Kürdistanı için bir ordu oluşturmaya çabalıyoruz ve bu sonuca varmak için ciddi olarak çalışıyoruz." dedi

Rudaw'a konuşan PYD yetkilisi ve KYK üyesi Aldar Halil de, kendi örgütünün ve diğer Kürt grupların birleşik bir ordu oluşturma konusunda anlaştıklarını söyledi. Halil, "Suriye Kürdistanı'nı çatışmadan uzak tutmaya ve farklı gruplar arasındaki tartışmalardan uzak tutmaya çalışıyoruz. Suriye'deki Kürt sorunu özel ve farklı bir sorun. Biz, Irak'taki Kürdistan bölgesinde olduğu gibi kendi idaremizi istiyoruz." dedi.

Yeni kurulan ancak Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) isim değiştirmiş hali olduğu söylenen Suriye Ulusal Ordusu'nun (SUO) Kürtlere örgüte katılma çağrısını da değerlendiren Halil, "Biz Suriye muhalefetine ya da SUO'ya karşıt değiliz. Biz de muhalefetin bir parçasıyız fakat bizim mücadele yöntemimiz farklı." dedi. SUO ile işbirliği yaptıklarını ve yaralıları tedavi etmek ile mültecilerin Kürdistan üzerinden sevki gibi konularda onlara yardım ettiklerini belirten Halil, Suriye muhalefeti ile ilişkilerinin "politik ve dostça ancak askeri olmayan" bir şekilde olduğunu belirtti.

ÖSO'nun kendilerini sürekli olarak orduya dahil olmaya çağırdıklarını hatırlatan Halil, Suriye muhalefeti içinde olmalarına rağmen ÖSO'nun Kürt bölgelerini gelmesini istemediklerini, çünkü silahlı bir güve ihtiyaçlarının olmadığını ve kendi kendilerini koruyabileceklerini söyledi.

Halil, Kürtlerin SUO'ya da katılmayacaklarını, kendi ordularını kurmalarının ardından SUO ile müzakere edebileceklerini de sözlerine ekledi.

(soL - Dış Haberler)