Suriye'de yeni toplu mezar bulundu, Esad'a destek eylemleri yapıldı

Suriye'de onlarca diplomat ve yabancı basın mensubuna Cisr el Şuğur'u gezdiren Suriye güvenlik güçleri, 20'den fazla cesedin olduğu yeni bir toplu mezar daha buldular. Dün Esad'ın konuşmasının ardından bugün ise büyük kentlerde yüz binlerce insan, Esad'a destek eylemleri yaptı.

Suriye yönetimi, dün yaklaşık 70 diplomat ve dış basın temsilcisini Cisr El Şuğur’a götürerek, kentte yaşananlara dair bilgi verdi. Silahlı gruplarca tahrip edilen kamu binaları gösterilen gezide yeni bir toplu mezar daha açılarak katılımcılara gösterildi.

Mezarda güvenlik mensuplarına ait cesetlerin olduğu belirtildi. Bu, Cisr el Şuğur’da bulunan üçüncü toplu mezar oldu.

20'den fazla ceset bulunan mezarlıkla ilgili adli tıp raporunu hazırlayan Dr. Zahir Hacu, düzenlenen basın toplantısında “Güvenlik güçlerine ait cesetlerden bu kişilerin 15 gün önce öldürülmüş oldukları anlaşılıyor. Bazıları yoğun kurşun isabeti sonucu ölmüş, bazıları öldürülmeden önce insanlık dışı, korkunç işkenceye maruz kalmış, bazıları öldürüldükten sonra da parçalara ayrılmış. Atıldıkları çöplük yerinden bulaşan bakteriden ve parazitlerden çözülen cesetlere sıcak eklenince... inanın meslek hayatım boyunca bu kadar zor ve korkunç bir olaya tanık olmadım” dedi.

Mezarı görgü tanıkları bildirdi
Toplu mezarı güvenlik güçlerine bildiren Cemal Süleyman, ”6 Haziran’da taş ocağında oğlumla birlikteydik. Çadırlarla örtülmüş kalabalık araçlarla gelen silahlı kişiler oğlumla bize baskın yaptılar. Silah tehdidiyle buldozeri ve oğlumu alarak gittiler. Oğlumu silah zoruyla 4 metre uzunluğunda ve 1 metre derinliğinde bir çukur açmaya zorladılar. Cesetleri oraya gömdüler“ dedi.

Esad'a destek için kalabalık eylemler

Bu gün öğlen Suriye’nin büyük şehirlerinde 1 milyondan fazla kişi Beşar Esat’a destek eylemleri yaptı.
Cumhurbaşkanı Beşar Esat’ın fotoğraflarını taşıyan eylemciler, yapmak istediği reformları destekleyen sloganlar attılar.

Şam, Tartus, Humus, Banyas, El Suveyda, Dair El Zur gibi büyük şehirlerde ve birçok ilçede eylem yapıldı. Şam’da Emaviyin meydanında 1 milyona yaklaşan kalabalık dev bir eylem yaptı. İkinci büyük eylem Banyas kentinde 100 binlerce kişinin katılımıyla yapıldı. Humus, El-Suveyda, Dair El Zur kentlerinde de on binlerce kişi meydanlarda toplandı. Deraa kentinde de binlerce kişi Barid Meydanı’nda eylem yaptı.

(soL - Dış Haberler)