Suriye’de muhalifler ateşkese uymuyorlar

Kurban Bayramı nedeniyle ilan edilen ateşkese rağmen muhaliflerin saldırıları devam ederken El Kadide uzantılı muhalifler ateşkese uymayacakları açıkladı.

Kurban Bayramı nedeniyle ilan edilen ateşkese rağmen Suriyeli muhaliflerin saldırılarını devam ettirdikleri görülüyor.

NTV’den Hediye Levent ve Hasan Uylaş’ın haberine göre Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), ateşkese uyulacağını ancak tutuklu muhaliflerin bugün serbest bırakılmasını istiyor. Kısa süre önce Beşşar Esad genel af ilan etmiş ancak terörle mücadele kapsamında sayıldığı için muhalilfler bu aftan faydalanamamıştı. Türkiye-Suriye sınırında ateşkes bu sabah yürürlüğe girmedi. Bölgede devam eden çatışmalar, Hatay sınırından duyulabiliyor.

El Kaide uzantılı muhalifler ateşkese uymayacakları açıklamadı
Aynı habere göre bu sabah bayram namazı sonrası (Kurban Bayramı bu yıl Arap dünyasında bir gün sonra başladı) Esad rejimi askerlerine 'Teslim olun' çağrısı yapıldı. Anonsun ardından da çatışmalar arttı. Öte yandan Esad yönetimine karşı mücadele eden El Kaide uzantılı iki İslamcı-muhalif örgütten ateşkese uymayacakları açıklaması geldi.

Saldırılar ve çatışmalar devam ediyor
ÖSO’nun Esad rejimine şart koşması ve kimi İslamcı örgütlerin ateşkes çağrısını reddetmeleri Suriye’de Kurban Bayramı’nın da çatışmalar altında geçeceğini göstermekte. Dün yaşanan olayların bu öngörüyü doğruladığı görülüyor.

Dün Şam’da muhalifler tarafından gerçekleştirilen saldırılarda toplamda 31 kişi hayatını kaybetti. Muhaliflerin Türkiye sınırına yakın yerlerde de çatışmaya girdikleri görüldü. Türkiye sınırına 25 km uzaklıktaki Gentariye Bölgesi’nde çıkan şiddetli çatışmalarda muhalifler Suriye ordusuna ait iki tankı ve çok sayıda silah ve mühimmatı ele geçirdiği ve 9 askeri öldürdü. Yaralanan muhaliflerin ise Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinde tedavi altına alındığı öğrenildi.

Suriye ordusu operasyon hakkının saklı olduğunu duyurdu
Suriye Arap Haber Ajansı’nın haberine göre Suriye Ordu ve Silahlı Kuvvetler Genel Komutanlığı 26 Ekim’den 29 Ekim tarihine dek askeri operasyonları durdurduklarını ilan ettiği bildiride şu durumlarda operasyonda bulunma hakkının mevcut olduğunu belirtti:

“Birincisi: silahlı terör grupların sivillere ve hükümet güçlerine ateş açmaya devam etmeleri, kamu ve özel mülklere saldırılarını sürdürmeleri, bomba yüklü araçlar ve bomba düzenekleri kullanmaya devam etmeleri.

İkincisi: Silahlı terör grupların, operasyonları durdurma ilanının hayata geçirilmesinden sonra bulundukları mevkileri pekiştirmeye çalışmaları, sayı yada cephane olarak güç teminine kalkışmaları.

Üçüncüsü: Komşu ülkelerin terörle mücadelede uluslararası kanunlar ve sorumluluklarına ihlal olarak teröristlerin Suriye Arap Cumhuriyeti topraklarına girişlerini kolaylaştırmaları.”

(soL - Dış Haberler)