Suriye'de Kürtlere yarım asır sonra vatandaşlık hakkı

Suriye Devlet Başkanı Beşar El Esad, yarım yüzyıldır vatandaşlıkları ellerinden alınan "yabancı kategorisindeki" Kürtlere vatandaşlıklarının geri verilmesini öngören bir kararı onayladı.

Fırat News'in Sana haber ajansına dayandırdığı habere göre, Beşar El Esad, Haseki vilayetinde “yabancı olarak” kayda geçen kişilere vatandaşlıklarını geri veren kararı onayladı. Sana, "Cumhurbaşkanı Beşşar el-Esad bugün Haseke yabancılar nüfus siciline kayıtlı olanlara Suriye Arap uyruğu verilmesini öngören 49 sayılı yasama kararını onayladı." dedi.

Bu tedbirin sayıları yaklaşık 300 bin olan kişileri kapsadığı belirtiliyor. Ancak kayıtlara geçmeyen ve Mektum olarak adlandırılan binlerce kişinin durumunun ne olacağı bilinmiyor.

Yapılan yazılı açıklamada kararın Resmi Gazete’de yayınlanmasından hemen sonra yürürlüğe gireceği ve uygulanışından da İçişleri Bakanlığı’nın sorumlu olacağı bildirildi.

2000 yılından bu yana iktidarda olan Devlet Başkanı Beşar El Esad, Salı günü de Haseke’de Kürt aşiretlerle bir araya gelmişti. Daha öncesinde de yarım yüzyıldır kimliksiz olan 300 bin Kürdün durumunun incelenmesi için bir komisyon görevlendirmişti.

1962 yılındaki nüfus sayımı sonrasında kimliksiz bırakılan Kürtlerin sayısı bugün 300 bini aştı. Kimliksizlik yıllar içinde baba ve anneden çocuklara da geçince bu sayı giderek arttı. Ülkede vatandaş olmayan Kürtler de iki kategoriye ayrılıyor. Vatandaşlık hakları ellerinden alınanlara turuncu rengi bir kimlik verilirken, "yabancı" muamelesi görenler ise tamamen kimliksiz. 1962 sayımının ardından kimliksiz bırakılan Kürtlerin, mal varlığına da el konulmuştu.