Suriye'de bir Türk El Kaide militanı daha öldürüldü

İstanbul'da 2003 yılında dört farklı adrese düzenlenen bombalı saldırının aranan isimlerinden olan El Kaide militanın ağabeyi Metin Ekinci Suriye'de ordu güçleriyle girdiği çatışmada öldürüldü.

Hürriyet'in haberine göre, El Kaide terör örgütünün Türkiye'de düzenlediği en kanlı eylemin dokuz senedir aranan firari sanığı Azad Ekinci'nin ağabeyi Metin Ekinci Temmuz ayında Suriye'ye geçiş yaparak muhaliflerin safına katıldı.

Halep’te 23 kişilik grupla birlikte orduya karşı silahlı çatışmalara giren Ekinci’nin, El Bab kentinde postane memurlarını ve güvenlik görevlilerini çatıdan atarak öldüren ekip içinde yer aldığı da iddia edildi.

Suriye devlet televizyonundan dün yapılan açıklamada, Yusuf kod adlı Ürdünlü bir kişinin liderliğini üstlendiği grupla birlikte hareket Ekinci, önceki gün Seyfudevle’de çıkan çatışmada öldürüldü.

Ekinci’yle birlikte grubun diğer üyeleri de çatışmada ölü ele geçirildi. Ekinci’ye ait nüfus cüzdanı ve ceset görüntüleri Suriye devlet televizyonunda yayınlanırken, Türk makamları konuyla ilgili henüz kendilerine ulaşan resmi bilgi olmadığını söyledi.

Bingöl nüfusuna kayıtlı Metin Ekinci’nin, kardeşi Azad Ekinci gibi bir süre ilahiyat eğitimi aldığı ve El Kaide terör örgütüyle irtibat halinde olduğu öğrenildi.

HSBC binasına yapılan bombalı saldırıda kullanılan aracın Metin Ekinci'nin üzerine kayıtlı olduğu ortaya çıkmıştı.

2003 yılının Kasım ayında Neve Şalom Sinagogu, Bet İsrael Sinagogu, İngiliz Konsolosluğu ve HSBC'nin Levent'teki genel merkezini hedef alan saldırılarda toplam 57 kişi yaşamını yitirmiş, 700'e yakın kişi de yaralanmıştı.

2003 yılındaki saldırının zanlılarının ünlü avukatı Osman Karahan da, geçtiğimiz hafta Halep'te Suriye ordusu ile girdiği silahlı çatışmada öldürülmüştü.