Suriye'de ağır silah yardımı kimlere yapılacak?

Muhalifleri silahlandıran dış güçlerin Suriye'de radikal İslamcı grupların güçlenmesine karşı ılımlı Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) gruplarına daha fazla ağır silah göndermeye başladığı bildirildi.

Washington Post gazetesinin haberine göre, Muhalifleri silahlandıran dış güçler Suriye'de radikal İslamcı grupların güçlenmesine karşı Özgür Suriye Ordusu'ndaki (ÖSO) diğer gruplara daha fazla ağır silah göndermeye başladı.

Söz konusu gruplara verilen silahlar arasında antitank silahları ve geri tepmesiz tüfekler olduğu belirtildi.

Haberde, ülkenin güneyinde Ürdün sınırındaki Dera kentinde bulunan ÖSO gruplarının silahlandırıldığı belirtilirken, Ürdün yönetiminin, bu konuda girişimi olduğu yönünde çıkan iddiaları yalanladığı ifade edildi.

ÖSO politika ve basın koordinatörü Loua Mukdad, dış güçlerden silah aldıklarını doğruladı ancak sevkiyatın arkasında kim olduğunu açıklamadı.

İsmi belirtilmeyen bir ÖSO yetkilisi, son sevkiyatların asıl amacının “ülkenin kuzeyinde etkisi artan aşırı İslamcı gruplara karşı, güneyde savaşan ılımlı grupların saysının artırılması” olduğunu söyledi. Plana göre, daha fazla ağır silahın “iyi çocuklara” verilerek El Kaide bağlantılı El Nusra Cephesi'nin etkisinin azaltılması hedefleniyor.

Gazeteye konuşan yetkili, “El Nusra Cephesi'ni zayıflatmak istiyorsanız, bunu silah sevkiyatlarını durdurarak değil, diğer grupları daha fazla silahlandırarak yapabilirsiniz” dedi.

ABD yönetimi geçtiğimiz Aralık ayında, El Nusra Cephesi’ni terörist örgüt ilan etmiş, bir anlamda, ÖSO çatısı altında bulunan ve Nusra Cephesi’ni aratmayacak pek çok kanlı çetenin “meşru” olduğunu ilan etmişti.

(soL- Dış Haberler)