Suriye: Türkiye arabulucu olsun

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Türkiye'nin arabuluculuğunda İsrail ile dolaylı müzakerelerin yeniden başlatılmasına hazır olduklarını söyledi.

Resmi haber ajansı SANA'nın haberine göre, Birleşmiş Milletler(BM) 65. Dönem Toplantılarına katılmak üzere New York'ta bulunan Muallim, BM temsilcilerine hitap etti.

Muallim konuşmasında, "Suriye'nin uluslararası ilişkilerini ve dış politikasını yeniden düzenleme vizyonu" çerçevesinde hareket ettiğini belirterek, "Suriye'nin uzun yıllar ambargo uygulanan bir ülke olmasına rağmen şimdi Ortadoğu'da barışın sağlanması konusunda kilit role sahip bir ülke haline geldiğini" öne sürdü.

Bir taraftan barıştan söz ederken diğer taraftan savaş çanları çaldığını söyleyerek İsrail'i eleştiren Muallim, Suriye-İsrail barış sürecinde İsrail işgali altındaki Golan Tepelerinin kesinlikle pazarlık konusu olmayacağına da kaydetti.

Muallim, "Golan Tepeleri dışında, Suriye'nin Türkiye'nin arabuluculuğunda İsrail ile dolaylı müzakerelerin yeniden başlatılması konusunda hazır olduğunu" ifade etti.

Konuşmasında İran'ın nükleer programı konusunda uygulanan çifte standartlı politikayı da eleştiren Muallim, İsrail'in nükleer silahların yayılmasının önlenmesi anlaşmasını imzalaması ve tesislerini uluslararası denetçilere açması konularında zorlanması gerektiğini" kaydetti.

Muallim konuşmasında, Küba'ya yönelik yaptırımların kaldırılması çağrısı yaptı.

(soL-Dış Haberler)