Suriye ordusu ve YPG, Haseke'yi IŞİD'e karşı birlikte savunuyor

''İslam Devleti'' örgütü Haseke kentine yaklaşırken, Suriye Ordusu ve Kürt ''Halk Koruma Birlikleri'' (YPG) koordinasyon halinde ve müşterek barikatlarla birlikte bulundukları noktalara takviyeler yapıyor.

Medya Şafak'tan Hasan Sivri'nin çevirdiği, El Ahbar'dan Eyhem Muri'nin makalesi şöyle:

''İslam Devleti'' örgütü Haseke kentine yaklaşırken, Suriye Ordusu ve Kürt ''Halk Koruma Birlikleri'' (YPG) koordinasyon halinde ve müşterek barikatlarla birlikte bulundukları noktalara takviyeler yapıyor.

Kürt ''Halk Koruma Birlikleri'' savaşçısı ''Dilovan'' Haseke kentinin ana elektrik santraline doğru, birlikte kara operasyonu yaptıkları Suriye Ordusu askerlerinden ''Ahmet''in, ambulansa taşınmasına yardım ediyor. Elektrik santraline doğru ilerleme sağlanıyor ve santral kontrol altına alınıyor. Bu şekilde Suriye'nin doğusundaki savaşta yeni bir aşama açık bir şekilde ilan edilmiş oluyor. Başlığı ''Ortak düşman IŞİD'in, 400 binden fazla nüfusa sahip Haseke'ye doğru yaklaşmasını engellemek ve saldırılarına karşı beraber karşı koymak adına Suriye ordusu ve YPG arasında ittifak ve koordinasyon''.

''Halk Koruma Birliklerinin'' resmi sözcüsü Redur Xelil, Al-Ahbar'a verdiği demeçte ''Biz Haseke'yi ve tüm halklarını IŞİD tehlikesine karşı korumak amacıyla, herhangi bir taraf ile koordinasyona hazırız'' dedi. Suriyeli askeri kaynak ise bu konuda Al-Ahbar'a şunları söyledi: ''Suriye ordusu, ulusal ve halk güçlerinin desteği ve YPG ile koordinasyon halinde büyük bir savaş veriyor.''

Bununla birlikte Suriye ordusu, ''Ulusal Savunma Güçlerinin'' desteği ile de Haseke kenti içindeki noktalarını güçlendirmeye devam ediyor. Buna, IŞİD kentin 20 km güneyindeki 121. Birliği ele geçirdikten sonra, kenti güçlendirmek adına YPG'nin kente ve etrafına yaptığı büyük takviyeler eşlik ediyor.

''Halk Koruma Birliklerinin'' sözcüsü ''Haseke kentine, kenti ve toplulukları IŞİD saldırılarından korumak amacıyla birliklerimizden büyük takviyeler yapıldı'' diyerek şöyle devam etti: ''Birlikler şu anda, kente doğru sızma yapılabilecek boşlukları kapatıyor. Durum tehlikeli. IŞİD'in 121. birlikten mühimmat ve silah ele geçirmesi Cezire bölgesinin tamamına büyük tehlike arz ediyor.''

Yerel bir kaynak da Al-Ahbar'a verdiği demeçte, IŞİD'in büyük miktarda mühimmatı ve 121. birliğe bitişik hububat merkezinden ele geçirdiği buğdayı Şedadi bölgesine taşıdığını söyledi. Bununla birlikte Suriyeli resmi bir kaynak da şunları söyledi: ''Melibiya'da, pamuk stokları merkezinin etrafında yaşanan çatışmalar sonucu 153 tondan fazla pamuk tamamen yandı.'' Pamuk stoklarının toplandığı Melibiya'daki bu merkez, Suriye'deki en büyük pamuk toplama alanı olarak kabul ediliyor. Bu merkez son 3 yıl boyunca da Haseke, Deyr Zor ve Rakka'daki mahsulleri teslim almıştı.

Askeri kaynak Al-Ahbar'a ''Birlikteki çoğu asker, ateş örtüsü ile çekilmeyi başarabildi. Bir kısmı şehit oldu, bir kısmından haber alınamıyor. Haber alınamayan ve şehit olan askerlerini sayısı 50 civarında. Çekilen askerler, kentin güneyinde ordu saflarında savaşmaya devam ediyor. Hava kuvvetleri de içinde büyük miktarda silah ve mühimmatla birlikte 121. Birliğin bir kısmını yerle bir etti. Haseke'deki hastanelere de çoğu hafif yaralı olan 80 asker taşındı. Şu an herhangi bir sızmaya karşı kentin girişlerini güvenli hale getirmeye odaklandık.'' Askeri kaynak Kokab birliği olarak bilinen ''Zırhlı 123'' etrafında çatışma yaşandığı ile ilgili haberleri de yalanladı. Kaynak, birliğe yönelik herhangi bir saldırıya karşı büyük takviyeler yapıldığını belirtti.

Yerel kaynaklar ise IŞİD'in birliğe saldırmaya ve içindeki mühimmat ve silahlara el koymaya niyetli olduğunu ve güçlerini Haseke'nin güneydoğusunda toplamaya başladığını aktarıyor. Sosyal paylaşım sitelerinde IŞİD'e yakın hesaplar ''Melibiya operasyonundan sonra, münafıkları şaşırtacak ve Allah'ın izniyle de müminleri memnun edecek askeri planlar masaya yatırıldı'' cümlelerini paylaştı. ''Cezire bölgesi özerk yönetiminin Savunma Bakanlığı'' ise yaptığı açıklamada ''IŞİD'in kente ilerleme girişimini başarısızlığa uğrattığını'' ve ''dini veya etnik farklılıklara ve ayrılıklara bakılmaksızın meşru savunma ilkelerine bağlı olduğunu'' vurguladı. ''Halk Koruma Birlikleri'' de Salihiye mahallesinde, halkı koruyabilecek gücü göstermek ve insanlara güvence vermek amacıyla onlarca araç ile askeri geçit töreni düzenledi.

Sahanın gerçekliğine bakıldığı zaman, YPG ve Suriye ordusu arasında, ortak düşmana karşı, resmi olarak ilan edilmeyen bir koordinasyon görüyoruz. Kentin doğusunda, 123. Birlik ve etrafında, bir sonraki savaş bekleniyor. Haseke kenti ise ihtiyatlı bir şekilde yaşamını sürdürürken hafif şekilde olmak üzere bazı ailelerin Kamışlı ve etrafındaki köylere göç ettiği görülüyor.

Kamışlı kentinin güneyinde ise Suriye ordusu, IŞİD'in Hurbet EL-Cudu köyüne doğru bir kaç sızma girişimini boşa çıkardı. Suriye ordusu sızma girişimlerini, Ebu Ksayb, Hurab Asker ve Tel Hamis girişinde IŞİD'in toplanma yerlerini hedef alarak boşa çıkardı. Bunun yanında Ras El-Ayn ve Tel Hamis'te, IŞİD ile YPG arasındaki cepheler biraz olsun durulmuş vaziyette.