Suriye muhalefetinin saklanan yüzü: El Kaide

<strong>Suriyeli muhalif gruplar içinde El Kaide bağlantılı militanların bulunduğu iddiaları gündemden düşmüyor. Şam'daki bombalı eylem dahil pek çok kanlı eylemin El Kaide militanlarınca gerçekleştirildiği biliniyor.</strong>

Geçtiğimiz aylarda Suriyeli muhaliflerin gerçekleştirdiği pek çok kanlı eylemin El Kaide bağlantılı olduğu iddiaları ortaya atılmıştı. Gerek medyada çıkan haberler ve gerekse aralarında Türkiyeli militanların da bulunduğu El Kaide bağlantılı grupların yayınladığı videolar iddiaları güçlendirir nitelikte.

Son olarak geçtiğimiz günlerde Babülhava sınır kapısının ele geçirilmesine dair çıkan haberlerde, sınır kapısını ele geçirenlerin El Kaide bağlantılı bir grup olduğu belirtilmişti. Gerek Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un açıklamaları ve gerekse bölgeden gelen haberler bunu doğrular nitelikteydi. Kapıyı ele geçiren ve burada İslam devleti ilan eden 150 kişilik grubun içinde pek çok ülkeden gelen militanların olduğu ve bu grupların Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile bağlantılı olabileceğini ifade eden haberler soL'da da yer almıştı.

Suriye muhalefeti inkar ediyor
Başını Müslüman Kardeşler Örgütü'nün (MK) çektiği Suriye muhalefeti, El Kaide'nin muhalefet içindeki varlığını ısrarla reddeden bir tutum benimsedi. Ancak MK tarafından yapılan açıklamalarda El Kaide'nin Suriye'ye sızmış olduğu vurgulandı. Bu açıklamalardan biri geçtiğimiz hafta İstanbul'da yapılan koordinasyon toplantısında Suriye MK lideri Muhammed Şakfa tarafından yapılmıştı. El Kaide "tehdidine" dikkat çeken Şakfa, Suriye muhalefetinin kökten dinciliğe karşı olduğunu ve El Kaide'li unsurların savaşta yer almadığını, ancak eğer dış müdahale gecikirse El Kaide'nin devreye girebileceğini söylemişti.

El Kaide'nin diğer muhalif gruplarla organik bir bağlantısı olup olmadığı bir yana, Suriye'deki El Kaide varlığı muhalefetin dış müdahaleyi hızlandırmak ve kendilerine verilen desteği artırmak için yararlandığı bir olgu. Suriye muhalefeti, tıpkı ABD yönetiminin kendi yarattığı El Kaide'yi daha sonra Afganistan'ı işgal etmek ve çeşitli ülkelere saldırmak için bir bahane olarak kullanması gibi, El Kaide'yi kendi siyasi meşruiyetinin bir aracı olarak kullanıyor.

Dış basında El Kaide'nin Suriye'deki eylem haberleri
Diğer taraftan gerek dış basında yer alan haberler, gerekse de Türkiye sınırından gelen haberler El Kaide ile ÖSO işbirliğini gözler önüne serer nitelikte. ABD basınında yer alan bir istihbarat raporuna göre Şam'da meydana gelen patlamalarda El Kaide'nin parmağı var. Emrin bizzat El Kaide lideri El Zevahiri tarafından verildiği bilgisi de ilgili haberde yer alıyor. ABD istihbarat raporlarına göre geçtiğimiz Aralık ayında yine Şam'da yaşanan ve 44 kişinin öldüğü patlamalar da El Kaide bağlantılı gruplarla ilişkilendiriliyor.

Dün de New York Times'ta yayınlanan bir haberde El Kaide militanlarının etkinlik düzeyini anlamak için CIA'in bölgede istihbarat çalışmalarını artırdığı yönünde bir haber çıkmıştı. Buna göre El Kaide militanlarının Suriye-Irak coğrafyasında bir İslam devleti kurarak İran ve İsrail gibi ülkelerle savaşmak gibi büyük bir planı var. Planın doğruluğu ya da gerçekleştirilebilirliği bir kenara konulabilir, ancak El Kaide'nin özellikle Irak kolunun Suriye içinde faaliyet gösterdiği ve Suriye'ye sızmaların yoğunlukla Türkiye ve Irak sınırından yapıldığına dair kuvvetli iddialar ve delillerin bulunduğu biliniyor.

Geçtiğimiz günlerde ÖSO militanlarının El Kaide bayrakları önünde müslümanları Esad'a karşı cihada çağırdıkları bir video YouTube'da yayınlanmıştı.

İnkar ya da çarpıtma
Suriye muhalefeti ile El Kaide bağlantılarını ortaya çıkartan pek çok istihbarat raporu, haber ve video varken Suriye muhalefetinin genel tutumu bu ilişkileri inkar etmek yönünde. Ayrıca konuya dair haberler Türkiye medyasında da çok az yer buluyor ve genellikle geçiştiriliyor. Bunun dışında yandaş medyada Baas rejiminin Suriye muhalefetinin dışarıdaki imajını sarsmak amacıyla El Kaide'ye destek verdiği yönünde komplocu iddalar da yer alabiliyor.

Bu iddialardan birini geçtiğimiz günlerde Zaman gazetesi yazarı Abdülhamit Bilici köşesinde dile getirmişti. Gerek ÖSO-El Kaide bağlantısını ifşa eden pek çok bilgi ve haber göz önüne alındığında ve gerekse Suriye hükümetini sarsan pek çok büyük eyleme El Kaide'nin imza atmış olduğu düşünüldüğünde gerçekliği hayli tartışmalı komplo kokan bu iddaların Suriye'ye yönelik bir dış müdahaleye açıkça taraf olan isimlerce dile getirilmesi manidar görünüyor.

(soL-Dış Haberler)