Suriye Kürtleri kadın birliği kurdu

Temmuz ayında yönetimi Kürtler tarafından ele geçirilen Derika Hemko’da yapılan bir gösteride YPG’ye bağlı kadınlardan oluşan birlik dikkat çekti.

Suriye Kürtleri temmuz ayından bu yana yönettikleri Derika Hemko’da bir kitle gösterisi düzenledi. Çatışmalarda öldürülen bir kişinin cenazesinin de kaldırıldığı eylemde, Halk Savunma Birlikleri (YPG) çatısı altında oluşturulan kadın birliği dikkat çekti.

Şırnak’ın Cizre ve Mardin’in Nusaybin ilçelerinin hemen karşısında bulunan Derika Hemko’da (Arapça El Malikiye) dün kaydedilen görüntüler şu şekilde:

Suriye'nin diğer Kürt illerinde de YPG'ye bağlı güçler içinde kadınlardan oluşan çok sayıda birlik bulunduğu biliniyor. Suriye Kürtleri uzun süredir kadınlardan oluşan birlikler oluşturuyor.

Serêkaniyê’de anlaşma sağlandı
Bu arada önceki gün Serêkaniyê’de (Resulayn) YPG güçleri ile İslamcı muhalifler arasında bir anlaşma sağlandığı kaydedildi. ANF’nin haberine göre Batı Kürdistan Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM)temsilcileri ve bölge ileri gelenlerinin arabulucuğunda yapılan görüşmeler anlaşmayla sonuçlandı. Varılan anlaşmaya göre bütün silahlı güçler kenti terk edecek ve kurulacak olan sivil bir meclis kentin yönetiminden sorumlu olacak. Sınır kapıları da bu meclisin kontrolünde olacak.

Resulayn’da 19 Kasım’la 24 Kasım arasında Kürt gruplarla Türkiye’den destek gören İslamcı muhalifler arasında sert çatışmalar yaşanmıştı. 11 Aralık’ta muhalifler yeniden saldırıya geçmiş ve çatışmalar yeniden başlamıştı.

(soL-Dış Haberler)