Suriye Kürdistanı kopuyor

Geçen ay Mesud Barzani’nin çağrısıyla Erbil’de toplanarak birlik anlaşması yapan Suriye Kürtleri, ülkedeki Kürt kentlerinin yönetimini ele geçirmeye başladı. Kobane, Amude ve Afrin’in ardından Kamışlı da artık Kürtler tarafından kontrol ediliyor.

Kuzey Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin ABD ve Türkiye ziyaretlerinin ardından Erbil’de bir araya getirdiği Suriyeli Kürt grupların, bir ulusal birlik anlaşması imzalamalarından sonra bölgedeki gelişmeler hızlandı. Batı tarafından Suriye muhalefetinin resmi temsilcisi haline getirilmek istenen ve desteklenen Suriye Ulusal Konseyi çizgisine yakın Kürt Ulusal Konseyi ve PKK’ye yakın Demokratik Birlik Partisi (PYD) arasında anlaşmaya varılmasının ardından Suriye’nin Kobane, Amude ve Afrin kentleri Kürtler tarafından denetim altına alınmıştı.

Kamışlı’da da özerklik ilanı
Hafta sonu Suriye ordusu ile yaşanan çatışmaların ardından Suriye’nin en büyük Kürt kenti olarak bilinin Kamışlı da Kürtlerin kontrolüne girdi. Kamışlı, Çarşamba gününden bu yana ele geçirilen dördüncü Kürt kenti oldu.

Yönetimi ele geçirilen kentlerde kamu binalarına Kürdistan bayrağı çekilirken, kentlerin güvenliğini de Kürt Ulusal Konseyi ile PYD tarafından oluşturulan Halk Savunma Güçleri’nin sağladığı bildirildi.

Kobane, Amude ve Afrin’de denetimin ele geçirilmesi esnasında çatışma yaşandığına ilişkin herhangi bir haber olmamasına karşın, Kamışlı’da Suriye ordusuyla hafif çatışmalar yaşandığı kaydedildi. Barzani yönetimine yakın bir çizgisi olan Rudaw gazetesi, “Beşar Esad’ın siyasi ve askeri birliklerinin, Kürt silahlı kuvvetlerinin verdiği takvim doğrultusunda Kürt illerini boşalttığını” yazdı.

Özgür Suriye Ordusu bölgede
Kürt illerinde kontrolün ele geçirilmesinin ardından Özgür Suriye Ordusu’nun Kürt şehirlerinin “korumasını” üstlenme talebinde bulunduğu yönünde iddialar da basında yer buldu. PYD kaynakları Özgür Suriye Ordusu’nun bu girişimlerinin reddedildiğini, Kürt illerinin denetiminin Erbil’de yapılan anlaşma sonrasında oluşturulan Halk Savunma Güçleri tarafından sağlandığını ifade ediyor.

Daha önce Kobane’nin ele geçirilmesinden sonra Özgür Suriye Ordusu’nun Halep ve İdlip gibi büyük şehirlere yakın olan kente girmek istediği, ancak isteğin Kürt gruplar tarafından geri çevrildiği kaydedildi. Kamışlı’nın ele geçirilmesinden sonra Rudaw’a konuşan bir PYD temsilcisi, Özgür Suriye Ordusu’nun Kürt illerinde yeri olmadığını söyledi. Sami Derviş isimli temsilci, Kamışlı’da Özgür Suriye Ordusu üyelerinin görüldüğünü söyleyerek, “Ancak şu anda onların desteğine ihtiyacımız olmadığını açıkça belirttik. Desteklerine ihtiyacımız yok, çünkü kendi bölgemizi kendimiz kurtarabiliriz” diye konuştu.

PYD lideri Asya Abdullah: “Uygun çözüm demokratik özerklik”
Demokratik Birlik Partisi Eş Başkanı Asya Abdullah, Rudaw’a verdiği röportajda Barzani’nin girişimiyle imzalanan anlaşma ve Suriye Kürtlerinin hedefleri üzerine değerlendirmeler yaptı. Barzani’yle, geçen ay Erbil’de Batı KürdistanKongresi ile Kürt Ulusal Konseyi arasında yapılan anlaşmayı değerlendiren bir toplantı yaptıklarını söyleyen Abdullah, Barzani’nin Suriye Kürdistanı adına dışişlerini yürütecek bir yüksek konsey oluşturulmasını önerdiğini sözlerine ekledi.

Özgür Suriye Ordusu ile ilişkilerine de değinen Abdullah şöyle konuştu:

“Olaylar şekillenmeye başladığında Batı Kürdistan Kongresi’ndeki projemiz demokratik özerklikti. Suriye Kürdistanı için uygun çözüm demokratik özerkliktir. İlk olarak toplumu örgütlemek için kitlesel ölçekte bir mücadele verdik mevcut durumdan istifade ettik ve özellikle toplumsal sorunların üzerine gittik.”

“Demokratik özerkliğin ikinci aşaması savunma. Ulusal bilinç güvenlik temelinde gelişmediği takdirde, [ulus] kendisini nasıl savunacağını kavramadığı takdirde, tehlikeli sonuçlarla karşı karşıya kalır. Özgür Suriye Ordusu’na karşı çıkmak konusunda herhangi bir karar almadık, ama Kürtlerin kendi bölgelerini kendilerinin savunması gerekiyor. Kürt gençliği kendi bölgelerini şiddetten koruyabilir. Bunun mekanizması askeri değil, sivil savunmadır. Kürt bölgelerini saldırılardan veya çekişmelerden koruyan bir örgütlenme vardır. Bu örgütlenme, Afrin gibi ciddi tehditlerin olduğu alanlarda tehlikeli gelişmeleri engelledi.”

Asya Abdullah röportajında “Suriye Kürdistanındaki Kürt ulusunun çıkarları dışında hiçbir diplomatik ilişki kurulmaması” gerektiğini de söyledi.

Irak ordusu Suriye sınırından girdi
Kürt illerinin denetiminin Kürt gruplar tarafından ele geçirilmesinin ardından, geçtiğimiz hafta içerisinde Irak ordusunun Suriye sınırından içeriye iki kilometre girdiği iddia edildi. Irak ordusundan bir kaynak, Irak güçlerinin sınıra yakın bir bölgede Özgür Suriye Ordusu ile Suriye ordusu arasında yaşanan çatışmalardan sonra Suriye güçlerinin Irak tarafına geçişini engellemek üzere Bukamal sınır bölgesinin olduğu alandan Suriye’ye girdiğini ileri sürdü.

Talabani’ye gözdağı
Kobane’nin denetiminin ele geçirilmesinin ardından yapılan bir gösteride, Irak Cumhurbaşkanı’na yönelik mesajlar içeren pankart ve dövizlerin de taşındığı dikkat çekti. Geçtiğimiz hafta Şam’da Ulusal Güvenlik Binası’na yapılan bombalı saldırı sonrasında Suriye yönetimine bir başsağlığı mesajı gönderen Talabani’ye yönelik, “Sana söz veriyoruz Talabani, yakında Beşar Esad’ın ölümü için başsağlığı dileyeceksin” yazılı bir pankart taşındı.

Celal Talabani, Şam’da gerçekleştirilen saldırı sonrasında Kürdistan Yurtseverler Birliği internet sitesinde de yer alan bir mektupta, Suriye Genelkurmay Başkan Yardımcısı ve Beşar Esad’ın eniştesi Asaf Şevket’in öldürülmesinden dolayı derin üzüntü duyduğunu ifade etmişti.

(soL-Dış Haberler)