Suriye Dışişleri Bakanı: “Akan kanın sorumlusu Erdoğan hükümeti”

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Suriye’de yaşanan krizin tek sorumlusunun Türkiye olduğunu belirtirken, arabuluculuk girişimlerini "memnuniyetle" karşıladığını ifade etti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu toplantıları için New York’ta bulunan Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Al Monitor’dan Laura Rozen ve Andrew Parasiliti’ye konuştu.

Hürriyet’in Al Monitor’a dayandırdığı haberde, Muallim, on yıllık bir süre zarfında Türkiye-Suriye arasında inşa edilen “stratejik ilişkinin” Erdoğan’ın Esad karşıtlığı yüzünden koptuğunu ifade etti.

"Dökülen kanın sorumlusu Erdoğan hükümeti"
Dışişleri Bakanı, iki ülke arasında yaşanan gerginliğin nedenlerinden bir tanesinin, Türkiye’nin Suriye’ye Müslüman Kardeşler’le ilişki kurması yönünde uyguladığı baskı olduğunu belirtti. Bakan, Türkiye’nin “terörist grupları barındırdığını ve bu grupları Suriye’ye göndererek Suriye halkına zarar verdiğini” ifade ederken, Erdoğan hükümetinin dökülen kandan sorumlu olduğunun altını çizdi.
Muallim, Türkiye’nin Suriye’ye yönelik tavrının değişeceğine dair bir işaret görmediğini belirterek Türkiye’den Suriye’ye her gün 200-300 savaşçı girdiğini dile getirdi.

Muallim ayrıca, Beşar Esad’ın devrileceğini öngörerek rejim karşıtı militanları silahlandıranların yanlış hesap yaptığına dikkat çekerken, sonucun silahlı çatışmaların gittikçe büyümesi ve 20 ayda 20 bin Suriyelinin hayatını kaybetmesi olduğunu belirtti.

Bakan şöyle devam etti:

Eğer şiddeti sonlandırmak Suriye hükümetinin elinde olsaydı, o zaman sizi temin ederim biz bu işi dün bitirirdik. Maalesef bu Suriye hükümetine ait bir karar değil. Bu silahlı grupları silahlandıran, barındıran ve finanse edenler Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar’dır. Dolayısıyla karar onlardadır.

“Arabuluculuk girişimlerini memnuniyetle karşılıyoruz”
“Krizi başlattıklarında Tunus, Mısır ve Libya’da olduğu gibi Suriye’de de her şeyin birkaç ay içinde değişeceğini düşündüler. Ancak Türkiye ve diğer Batılı ve Arap güçler hata ettiler çünkü Suriyeliler farklıdır” diye konuşan Muallim, bununla birlikte arabuluculuk girişimlerini de memnuniyetle karşıladığını ifade etti.

Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Lakhdar Brahimi ile çalışmaya hazır olduklarını da ifade eden Muallim, Irak Dışişleri Bakanı Hoşyer Zebari’nin arabuluculuk girişimine de sıcak baktıklarını söyledi.

Geçen haftalarda El Arabiya gazetesine konuşan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad da Türkiye’yi “Ankara kendi halkının çıkarlarını düşünmüyor, yalnızca ‘yeni Osmanlı imparatorluğunu’ kurmayı da içeren ihtiraslarına odaklanıyor” diyerek eleştirmişti.

Esad, rejim güçlerinin galip gelmesinin biraz zaman alacağını belirttiği açıklamasında “diyalog kapısının açık” olduğunu ve krizin ancak muhalefetle görüşmeler sonucunda çözülebileceğini ifade etmişti.