Suriye diplomasisi Kürtler için hızlandı

PYD lideri Salih Müslim İran ziyaretinin ardından bir ay içinde ikinci kez Ankara'ya geldi. Müslim'in muhalifi Kürt partileri de aynı saatlerde Türkiye'ye gelirken, ABD Barzani'yi Suriye konusunda uyardı.

(soL - Dış Haberler) Suriye'de PKK'ye yakınlığı ile bilinen Demokratik Birlik Partisi (PYD) lideri Salih Müslim, son bir ayda ikinci kez Türkiye'yi ziyaret etti. Önceki gün Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) başkenti Erbil'den İstanbul'a gelen Müslim dün de Ankara'da "teknik düzeyde" görüşmeler yaptı. Hükümete yakın kaynaklara göre Müslim'in Dışışleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile "siyasi düzeyde görüşme" talebi geri çevrildi ve toplantıda kendisinden Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile ilişkilerini tümüyle koparması istendi. Ankara ayrıca Müslim'in dış destekli muhalefetin çatı örgütü Suriye Ulusal Koalisyonu'yla (SUK) ilişkilerini düzeltmesini istedi. Müslim daha önce SUK'a katılmak istediklerini ancak Ankara'nın bunu engellediğini iddia etmişti.

PYD'nin 
muhalifleri de geldi
IKBY'den yayın yapan Rudaw, Ankara'nın eşzamanlı olarak PYD'nin rakip partileri olan Azadi ve Suriye Kürt Demokrat Partisi (SKDP) başkanlarını da Türkiye'ye çağırdı. IKBY lideri Mesud Barzani'ye yakın bir çizgiye sahip olan SKDP Başkanı Abdülhekim Beşar 2012 yılının Ağustos ayında Hürriyet'e konuşmuş ve "Esad düşünce biz kontrolü aldığımızda PKK'nin hiçbir yerde barınmasına izin vermeyeceğiz" demişti. Azadi Partisi'ne bağlı Mişel Temo Tugayı da El Kaide bağlantılı El Nusra Cephesi ve kendilerine Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) adını veren gruba bağlı bazı tugaylarla El Mabada'da (Girke Lege) PYD'ye bağlı Halk Savunma Güçleri (YPG) ile çatışıyor. YPG kaynakları Azadi Partisi'ni ayrıca Halep'te Kürtlere yönelik saldırılardan da sorumlu tutuyor.

İran sonrası
Salih Müslim 23 Temmuz'daki Türkiye ziyaretinin ardından İran'ı ziyaret etmişti. Müslim bu görüşmede Tahran'ın kendilerinden "radikal gruplara karşı Kürtlerin birlikte hareket etmesini istediğini" aktarmıştı. Nitekim Müslim ile aynı günlerde Abdülhekim Beşar da Tahran'ın yolunu tutmuştu. Bu temasların ardından IKBY yönetimi lideri Barzani, Suriye'de Kürtlerin El Nusra gibi radikal örgütlerce katledildiği iddialarının araştırılması için komisyon kurmuş ve iddiaların doğrulanması durumunda müdahil olabileceklerini söylemişti. Barzani'nin bu çıkışının ardından Müslim ise YPG'nin Kürt yerleşimlerini koruyabilecek güçte olduğunu kaydederek Peşmerge yardımı istemediklerini kesin bir dille ifade etmişti.

ABD'den mesaj
Kürt liderler Ankara'dayken Washington'dan da Barzani'ye Suriye'ye yönelik olası bir müdahalede bulunmaması istendi. Daha önce PYD'nin özerklik projesini eleştiren ABD yönetimi, Barzani'ye böylesi bir adımın "sorunu daha da karmaşık hale getirebileceğini" iletti. Açıklama ABD Dışışleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf tarafından dün yapıldı. ABD'nin aksine Cenevre'de Kürtleri PYD'nin temsil etmesini isteyen Rusya ise, cihadçıların Kürt sivillere yönelik saldırılarının kınanmasını istiyor. Suriye yanlısı kaynaklara göre, Rusya ve İran, PYD'nin Şam yönetimi ile daha yakın ilişkiler kurmasını istiyor ve bu konuda mekik diplomasisi başlatmış durumdalar.

Diplomatik trafik hız kazanırken Suriye'deki Kürt yerleşimlerine yönelik silahlı militanların saldırısı sürüyor. Fırat Haber Ajansı dün, El Kaide bağlantılı Irak ve Şam İslam Devleti militanlarının Halep'in kuzeyindeki bazı Kürt köylerine saldırdığını 
duyurdu.