Suriye’de akademisyenlere yönelik saldırılar sürüyor

Humus’ta bulunan Baas Üniversitesi’nde öğretim üyesi Dr. Meyyada Enis Seyyuf suikast sonucu öldürüldü. Silahlı muhalif gruplar son aylarda çok sayıda akademisyen ve bilim adamını benzer saldırılarla katletti.

Suriye Arap Haber Ajansı’nın (SANA) bildirdiğine göre Humus’ta bulunan Baas Üniversitesi öğretim üyelerinden Dr. Meyyada Enis Seyyuf uğradığı silahlı saldırı sonucunda yaşamını yitirdi. Dr. Seyyuf işine giderken, içinde iki kızının da bulunduğu taksiye silahlı bir grup tarafından ateş açıldı. Seyyuf’un kızları ve taksi şoförü saldırıdan sağ kurtulmayı başarırken, Dr. Seyyuf olay yerinde yaşamını yitirdi.

Kısa bir süre önce de nükleer fizikçi Avs Abdülkerim ve Humus Devlet Hastanesi Göğüs Cerrahi Bölümü Başkanı Dr. Hasan İyd silahlı muhaliflerin düzenlediği suikast sonucu ölmüştü.

Sivillere yönelik saldırılar
SANA’nın haberinde ayrıca muhalif grupların sivillere yönelik başka saldırılarına da yer verildi. Rejim karşıtı eylemlerin yoğun bir biçimde devam ettiği Humus kentinde Muhhammed Tryba isimli bir sivilin evi silahlı grupların saldırısına uğradığı ve Tryba ve üç oğlunun saldırıda öldüğü aktarıldı.
Deyrezzor’da ise Nihat Muhammed Hüseyin el-İsa adlı bir eylemcinin, kentin işlek bir bölgesi olan Sait Oteli’nin yakınlarındaki bir çöp konteynırına bomba yerleştirmek isterken bombanın patlaması üzerine öldüğü ifade edildi.

BM bu ölümleri de araştırıyor mu?
Geçtiğimiz hafta Suriye ile ilgili raporunu yayımlayan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu’nun silahlı grupların sivillere ve bilim adamlarına yönelik saldırılarını inceleyip incelemediği ise bilinmiyor. Ancak BM’nin “insan hakları ihlalleri” konusundaki kaynaklarının ülke dışında yaşayan muhalif gruplar olduğu biliniyor.

Bu arada batı medyası Suriye’deki muhalefet gruplarının sivillere karşı silahlı eylem düzenlemediği izlenimi yaratmak konusunda çok dikkatli davranıyor. Oysa Suriye’nin resmi makamları son aylarda bilim adamları, akademisyenler ve sivillere yönelik çok sayıda suikast eylemi gerçekleştirildiğini iddia ediyor.

Suriye’den Türkiye’ye yaptırım kararı
Arap Birliği’nin Suriye’ye yönelik yaptırım kararı, BM İnsan Hakları Konseyi raporunun yayımlanmasının ardından Türkiye de Suriye’ye yönelik yaptırımlarını açıklamıştı. Buna karşı Suriye de Türkiye’ye yönelik yaptırım kararı aldı. Buna göre Suriye ile Türkiye arasında serbest ticaret bölgesinin kurulmasını öngören ortaklık anlaşması dondurulacak, Türkiye’den ithal edilen mallara yönelik normal gümrük tarifesi uygulanacak ve Suriye’den geçiş yapacak Türkiye plakalı boş ve dolu kamyonlardan, kamyon ağırlığının gideceği mesafeyle çarpılması sonucunda elde edilen rakamın yüzde 2’si kadar gümrük vergisi alınacak.

(soL – Dış Haberler)