Suriye Beyrut'taki saldırıyı kınadı, Hariri Suriye'yi sorumlu tuttu

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta dün gerçekleşen patlamanın ardından saldırının sorumlusu olarak Suriye’nin gösterilmesi dikkat çekti. Hariri suikastinin ardından sorumlu olarak yine Suriye gösterilmiş süreç İsrail’in Lübnan’a saldırmasıyla sonuçlanmıştı.

Dün Bayrut’ta Hıristiyanların yoğun yaşadığı Eşrefiye mahallesinde meydana gelen patlamanın ardından aralarında Lübnan İç Güvenlik Birimi İstihbarat Başkanı Tuğgeneral Vissam El Hassan'ın da bulunduğu 8 kişi ölmüş, 80 kişi de yaralanmıştı.

Patlama sonrası Lübnan'da gerçekleşen saldırının Suriye tarafından yapıldığına yönelik iddiaların ortaya alması dikkat çekti.

Gerçekleşen saldırının arkasından Suriye’den olayı şiddetle kınayan bir açıklama gelmiş, Enformasyon Bakanı Omran el-Zoubi saldırıyı 'Hain eylem' olarak nitelemişti. Omran el-Zoubi, “bu gibi hain ve korkak terör eylemlerinin nerede olursa olsun kesinlikle kınanacak eylemler olduğunu” söylemişti.

Hariri Suriye'yi sorumlu tuttu
Eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri’nin oğlu Saad el Hariri, babasına yapılan suikasttan Suriye’yi sorumlu tutan soruşturmaya öncülük ettiği bilinen Visam El Hasan’ın ölümünden Beşşar Esad’ı sorumlu tuttu.

Batı yanlısı olarak bilinen Lübnan Başbakanı Refik Hariri 2005 yılında öldürülmüş, ülkede bulunan Suriye askerleri ABD ve AB ülkelerinin baskısıyla çekilmeye zorlanmıştı. Ardından Lübnan 2006 yılında yine bu ülkelerin desteklediği İsrail'in saldırısına maruz kalmıştı.

Dünyadan tepkiler
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande olaya ilişkin yayımladığı kınama mesajında istikrarı bozmaya yönelik çabalara karşı Lübnanlı politikacıların ortak duruş sergilemesi gerektiğini söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland ise saldırıyı en sert şekilde kınadıklarını ve Ameirka'nın Lübnan halkının yanında olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi de saldırıyla ilgili bir kınama mesajı yayımladı.

Yeni Şafak Fırsatı kaçırmadı
Yeni Şafak gazetesi de saldırı sonrası yaptığı haberde Suriye'ye saldırma fırsatını kaçırmadı. Gazete elinde bir kanıt olmamasına rağmen Esad yönetimi suçlarken şu ifadeleri kullandı:

"Bu arada Beyrut saldırısı 'Beşşar Esed'in Lübnan'ı kanlı mezhep savaşına sürükleme planı'nı akıllara getirdi. Geçtiğimiz Ağustos ayında ortaya atılan iddialara göre, Lübnan'ın kuzeyindeki Akkar'da sivillerin kalabalık bulunduğu bir yerde bombalar patlayacaktı. Ardından farklı inançlardan din adamları ve politikacılara suikast yapılacaktı. Planın işbirlikçisinin ise eski Lübnan Enformasyon Bakanı Michel Samaha olduğu ifade edilmişti. Esed'in yakın dostu olduğu belirtilen Samaha, Ağustos ayı başında 'terör eylemi planlamak' iddiasıyla tutuklanmıştı."

(soL-Dış Haberler)