Sri Lanka Parlamento Başkanı: Küba Beşlisi Serbest Bırakılsın

Sri Lanka Partileri’nin temsilciler komitesi başkanı ve bakan Tissa Vitharana, neredeyse 11 yıldır ABD’de tutsak bulunan beş Kübalı anti teröristin bir an önce serbest bırakılmasını talep etti.

soL (DIŞ HABERLER) Vitharana, ABD Yüksek Mahkemesi'nin Beşli'nin davasının yeniden görülmesini reddetmesinden derin üzüntü duyduklarını belirtti.

Vitharana bu davanın, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu tarafından kınanan tek ABD davası olduğunu belirtti ve Küba'ya yönelik terörist eylemlere karşı bilgi toplamaya çalışan masum beş Kübalı yurtsever hakkındaki bu yanlış davanın bütün dünya tarafından kınandığını bildirdi.

Fernando Gonzalez, Rene Gonzalez, Gerardo Hernandez, Ramon Labanino ve Antonio Guerrero 1998 yılnda tutuklanmışlardı ve üç yıl sonra güney Florida'daki terörist grupların canice planlarına karşı Küba'yı uyardıkları için yargılanmışlardı.

Yargılama radikal grupların ve yerel basının oluşturduğu Küba karşıtlığının yüksek olduğu bir ortamda gerçekleşmişti.

Sri Lanka siyasetinin önemli bir figürü olan Vitharana, ABD'nin yeni başkanı Barack Obama'nın Washington'un uluslar arası ilişkilerini düzeltmek yolunda çaba harcadığını düşünüyor ve masum beş Kübalı'nın serbest bırakılması için derhal harekete geçtiği takdirde iyi niyetlerine dair olan güveni güçlendirebileceğini ön görüyor.

Yaptığı açıklamada, Vitharana uluslararası hukuk çerçevesinde Adriana Perez ve Olga Salanueva'nın kocalarını ziyaret etmesi için Washington'un vize vermesi gerektiğini de belirtti.