Sosyal demokrasi İsrail’e arka çıktı

Sosyal demokrat, liberal ve yeşil partiler Avrupa Parlamentosu’na İsrail’in son Gazze saldırısıyla ilgili bir karar önerisi sundu. Öneride “İsrail’in kendini savunma hakkından” söz edildi. Yunan komünistler, öneriye sert tepki gösterdi.

Avrupa Parlamentosu’ndaki sosyal demokrat, liberal ve yeşil partilerin oluşturduğu gruplar önceki gün Gazze’deki durum hakkında bir karar önerisi sundu. Öneride Filistin sorunuyla ilgili bildik ezberlerin tekrar edilmesinin ötesinde, İsrail’in vahşi saldırısı, İsrail’in “kendisini savunduğu” iddiasıyla meşrulaştırılmaya çalışıldı.

Obama’nın İsrail’e destek veren, “İsrail’in topraklarına düşen roketlere karşı kendisini savunma hakkı vardır” şeklindeki sözlerini aynen tekrarlayan öneride şunlar söylendi:

“[Avrupa Parlamentosu] Hamas ve Gazze’deki diğer silahlı grupların derhal durdurması gereken, Gazze Şeridi’nden İsrail’e yapılan roketli saldırıları şiddetle kınar İsrail’in bu tür saldırılara karşı kendisini savunma hakkı olduğunu vurgularken, bunun gerçekleştirilmesi sırasında orantılı hareket etmesi ve daima sivillerin korunmasını gözetmesi gerektiğine işaret eder bütün tarafların uluslararası insan haklarına saygı göstermesi gerektiğini ve masum sivillerin hedef alınmasının hiçbir şekilde meşru görülemeyeceğini vurgular.”

Sosyal demokrat, liberal ve yeşil milletvekillerinin imzasıyla sunulan karar önerisinde, İsrail’e açıkça destek olan bu maddenin ardından iki devletli çözüm, bir an önce barış görüşmelerinin başlaması, ateşkes girişimlerinin desteklenmesi gibi artık içi boş, hamasetle yüklü maddeler sıralandı.
Öneride dikkat çeken bir diğer madde ise Filistin Yönetimi’nin Birleşmiş Milletler’e yaptığı başvuruyla ilgiliydi. Öneide Filistin’in BM’ye “üye olmayan gözlemci devlet” olmak üzere yaptığı başvurunun “Filistinlilerin taleplerini daha görünür, güçlü ve etkili kılacağı” ifade edildi, Avrupa Parlamentosu’ndan, AB Üye Devletleri’ni ve uluslararası toplumu bu doğrultuda bir anlaşmaya varmaya çağırması istendi.

Yunanistan Komünist Partisi: Avrupa Parlamentosu’ndaki halk düşmanı koalisyon kendini aştı!
Yunanistan Komünist Partisi (KKE) Avrupa Parlamentosu Grubu, sosyal demokrat, liberal ve yeşil vekillerin AP’ye sunduğu karar önerisini sert bir dille eleştirdi. KKE’den yapılan açıklamada, “ABD, AB ve NATO’nun ve Avrupa Parlamentosu’nda bulunan sermayenin siyasi mümessillerinin istikrarlı bir şekilde İsrail’in emperyalist siyasi çizgisini desteklediği, mazlumla zalimi aynı kefeye koyduğu gayet iyi biliniyor. Ancak bu son örnekte Avrupa Parlamentosu’ndaki halk düşmanı ittifak, ahlaksızlıkta kendini aştı” denildi.

KKE açıklamasında İsrail, çoluk çocuk yüzlerce Filistinliyi katlederken Avrupa Parlamentosu’nun Filistinlilerin İsrail’e karşı saldırılarını kınamasına sert bir biçimde tepki gösterdi. Açıklama şöyle devam etti:

“Avrupa Parlamentosu’nun ne Filistinli sivillerin İsrail tarafından ölümüne bombalanması konusunda söyleyecek tek bir sözü var, ne de Gazze’deki işgalci İsrail güçlerinin bu canice müdahalesinin sonlandırılması konusunda bir çağrısı. Avrupa Parlamentosu, ‘orantılı’ olduğu müddetçe İsrail’in suçlarını savunuyor! Bu siyasi bir zavallılıktır!”

“Önergede dile getirilen, Filistin Devleti’nin kurulması ve Filistin’in AB tarafından BM’ye üye olmayan gözlemci devlet olarak kabul edilmesi gibi altı boş dilekler, Avrupa Parlamentosu ve AB’nin İsrail’e verdiği hayasız desteği, İsrail’in Filistinlilere ve bölge halklarına yönelik saldırganlığını teşvik etmesini şirin gösterme çabasından başka bir şey değildir.”

KKE’nin açıklamasında halklara Filistin’le dayanışma ve antiemperyalist mücadeleyi yükseltme çağrısı yapıldı. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının derhal sonlandırılmasının istendiği açıklamada, bağımsız, egemen bir Filistin Devleti’nin başkenti Doğu Kudüs olacak şekilde 1967 sınırlarında kurulması çağrısında bulunuldu. Açıklamada ayrıca Yahudi yerleşimcilerin 1967 sınırları içerisinde kalan Filistin topraklarından derhal çekilmesi ve bütün Filistinli mültecilerin ilgili BM kararları uyarınca yurtlarına dönmelerinin sağlanması istendi. KKE, “utanç duvarı”nın derhal yıkılmasını, Gazze ve batı Şeria üzerindeki ablukanın kaldırılmasını, İsrail hapishanelerindeki Filistinli ve diğer siyasi tutsakların serbest bırakılmasını, İsrail ordusunun 1967 öncesi sınırlarına dönmesini ve işgal ettiği Golan Tepeleri ve Şebaa Çiftlikleri’nden çekilmesini talep etti.

KKE ayrıca Yunan hükümetinin İsrail’le olan bütün askeri işbirliği anlaşmalarına son vermesini ve Suda’da bulunan askeri üssün kapatılmasını da istedi. Açıklama, “Ülkemize ait hiçbir yerin -kara, deniz ya da hava sahası- Yunanistan ve bölge halkları için yıkıcı sonuçlar doğuracak olan, Suriye ve İran’a karşı yürütülen emperyalist savaş için kullanılmasına izin verilmemelidir” cümlesiyle sonlandırıldı.

(soL-Dış Haberler)