Sonunda Libya'da muhalifler birbirlerini öldürmeye başladı

Libya'da Pazar günü muhalifler arasında çıkan çatışmada 4 kişinin ölmesi, iç ayrılıkların derinleştiğini gösterdi. İngiltere Savunma Bakanı Liam Fox ise muhaliflerin zafer elde edemeyeceğini, çözümün ancak Kaddafi yönetiminde birilerinin daha ihanet etmesiyle gelebileceğini söyledi.

Libya'da muhaliflerin ordu şefi Abdülfettah Yunus'un yine muhalefet tarafından öldürüldüğünün açığa çıkmasından hemen sonra Bingazi'de muhalif güçler arasında çatışma çıktı. 4 kişi öldü, 6 kişi yaralandı.

Pazar günü muhaliflerin Ulusal Geçiş Konseyi'nin Enformasyon Bakanı Mahmud Şammam'ın yaptığı açıklamaya göre muhalifler, bir başka muhalif grubun üssünü bastılar, çıkan çatışmada 4 kişi öldü, 6 kişi yaralandı. Bakan'ın verdiği bilgiye göre El Nida Tugayı adlı örgütün, iki gün önce iki farklı hapishaneye saldırarak aralarında paralı askerler, Kaddafi yanlıları ve rejime bağlı kişilerin de bulunduğu 200-300 kişinin hapishaneden kaçmasını sağlaması, dünkü saldırının altında yatan sebep.

Ancak Enformasyon Bakanı'nın açıklamalarının gerçekliği de henüz bilinmiyor. Yine bir iç hesaplaşma olan Yunus cinayeti sonrasında 4 ayrı yetkilisinin birbirinden tamamen farklı 4 açıklama yaptığı Konsey'in inandırıcılığı haliyle çok tartışmalı. Bu iç kavganın altında yatan sebep daha farklı olabilir.

Bingazi'nin batısında bulunan El Nida Tugayı kampının basılması ve çatışmanın arkasında 4 ölü 6 yaralı bırakması, muhaliflerin Genelkurmay Başkanı Abdülfettah Yunus'un gizemli cinayetiyle birlikte ortaya çıkan iç hesaplaşma gerçekleriyle birlikte, Libya'da ülkeye saldıran yabancı koalisyonun parçası olan ülkelerin ülkenin tek meşru temsilcisi olarak tanıdığı Ulusal Geçiş Konseyi'nin, kanlı iç hesaplaşmalara gömülmek üzere olan bir yapı olduğunu gösterdi.

Muhaliflerin açık ırkçı tavırları ve insan haklarını hiç umursamadan kendi kontrollerindeki bölgede sivillere karşı yaptıkları katliamlar, zaten son birkaç haftadır batı kamuoyunda bu kişilerin Kaddafi'nin yerine meşru hükümet olarak tanınması kararının sorgulanmasına yol açıyordu.

Libyalı muhaliflerin askeri başarılarının da sürekli abartıldığı görüldü. Dün de muhalifler, Nafusa Dağları bölgesinde askeri başarı elde ettiklerini, Hawamid kasabası yakınında 9-13 kilometre ilerlediklerini söylediler. Aslında çatışmaların başlamasından bu yana her gün buna benzer haberler geliyor. Fakat geçtiğimiz hafta ortaya çıktı ki, çatışmaların başından bu yana muhaliflerin başarısı bir yana, Kaddafi yönetimi kontrol ettiği toprakları yüzde 20 artırmış.

İngiltere Savunma Bakanı: Muhalifler yenemez, bize yeni hainler lazım
Bu tabloya tam oturan bir açıklama, İngiltere Savunma Bakanı Liam Fox'tan geldi. ABD'yi ziyaret edip Leon Panetta'yla görüşmeden önce bir radyo programına konuşan Fox, yardım almalarına rağmen muhalif güçlerin kara gücü potansiyelinin çok sınırlı olduğunu ve savaşı kazanamayacaklarını, çözümün ancak Kaddafi'nin yakın çevresinden birilerinin taraf değiştirmesiyle gelebileceğini söyledi.

Yunus cinayetinin bir kırılma noktası olduğu yorumu, bu açıklamayla güçlenmiş oldu. Önümüzdeki dönemde eğer batılılar muhaliflerin askeri zaferinden de ümitlerini kestilerse, Kaddafi yönetimi üzerinde başka türlü baskı araçları geliştirmeleri olası.

(soL - Dış Haberler)