'Sınırdaki görevlilere 10 dolar ver, Suriye'ye geç'

Türkiye-Suriye sınırına giderek durumu yerinde gören bir İngiliz muhabir, günde en az 20 cihadcının sınırdan Suriye veya Irak'a geçtiğini söylerken, sınırdaki görevlilere 10 dolar gibi küçük bir rüşvet vererek Suriye'ye geçilebildiğini yazdı.

(soL - Dış Haberler) İngiltere, ABD'li gazeteci James Foley'yi infaz eden IŞİD'linin Britanya vatandaşı olması ihtimali nedeniyle, "cihad" sorununa daha duyarlı hale geldi.

Daily Mail'den Sam Greenhill, Gaziantep ve Antakya'ya giderek, "cihatçı otoyolu" adı verilen sınır bölgesindeki izlenimlerini yazdı. Bin civarında Britanya vatandaşının Suriye'de IŞİD'le birlikte savaştığına dikkat çeken Greenhill, bu cihadcıların çok zayıf güvenlik kontrolü olan Türkiye sınırını kullanmalarının tesadüf olmadığına dikkat çekti.

Reyhanlı'daki esnafla konuşan muhabir, cihadcıların 50 bin dolar nakit para vererek alışveriş yapabildiklerini aktardı. Bir otobüs dolusu Britanya kökenli cihadcının Antakya'dan Suriye'ye gitmeyi beklediğini belirten Greenhill, Kilis'te kaçakçılık yapan İbrahim'in, kendisine 10 dolara sınırdan 5 Britanyalı cihadcıyı geçirdiğini anlattığını yazdı.

Muhabir, Hatay Valisi Celalettin Lekesiz ile de görüştü. Lekesiz'in yabancı savaşçı iddialarına "şehir efsanesi" dediğini aktaran Greenhill, buna rağmen kendisinin Lekesiz tarafından gönderilmiş gizli bir bilgi notunu gördüğünü kaydetti. Panik havası sezilen bu gizli notta, bu senenin 15 Mart günü 150 silahlı adamın sınırdan geçtiği ve Reyhanlı'daki Kent Hotel'e gittikleri anlatılıyor.