Sina Yarımadası'nda 3 aylık olağanüstü hâl

Mısır'ın Sina Yarımadası'nda askeri kontrol noktalarına bombalı ve silahlı iki saldırı düzenlendi. 30 kişi öldü, 27 kişi de yaralandı. Mısır Cumhurbaşkanlığı, bölgede üç aylık olağanüstü hâl ilan edildiğini açıkladı.

Al Jazeera’nin Mısırlı güvenlik ve medya kaynaklarından edindiği bilgilere göre, Sina’nın kuzeyindeki Şeyh Zuveyd bölgesinde gerçekleşen saldırıda Mısır ordusuna ait iki zırhlı araç hedef alındı. Bombalı araçla düzenlenen saldırıda çoğu asker 27 kişi hayatını kaybetti. Aralarında askeri timin komutanı olan bir subayın da olduğu 27 kişi de yaralandı.Güvenlik kaynakları, saldırıda kullanılan araçla birlikte iki zırhlı aracın da tamamen tahrip olduğu bilgisini verdi. Saldırıların ardından Mısır ordusu Sina'da büyük bir operasyon başlattığını duyurdu. Saldırının hemen ardından El Ariş kentinde ikinci bir saldırı düzenlendi. Askeri kontrol noktasına ateş açan bir kişi 3 askeri öldürdü.

Üç aylık olağanüstü hâl ilanı
Mısır Devlet Televizyonu, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi'nin, Ulusal Savunma Konseyi'ni acil güvenlik toplantısına çağırdığını duyurdu. Toplantıdan sonra açıklama yapan Mısır Cumhurbaşkanlığı, Sina Yarımadası için 'olağanüstü hâl kararı' çıktığını açıkladı. Açıklamada, yarımadanın kuzeyi ve merkezinde 25 Ekim Cumartesi günü saat 03.00'ten itibaren geçerli olmak üzere üç aylık olağanüstü hâl ilan edildiğini ve 17.00 - 07.00 saatleri arası sokağa çıkma yasağı konulduğunu duyuruldu. Ayrıca Gazze'ye bağlantıyı sağlayan Refah Sınır Kapısı da kapatıldı.

ABD'den kınama
ABD, Sina'da Mısır ordusuna karşı yapılan saldırıları 'şiddetle' kınadığını açıkladı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jean Psaki, ABD'nin bu saldırıları şiddetle kınadığını, terörle mücadelede Mısır'ın yanında durduğunu ve desteklediğini söyledi. Psaki, "İki ülkenin arasındaki 'stratejik ortaklık' ilişkimizin gerektirdiği gibi bu konuda Mısır'ın yanında duruyoruz" dedi.

Mısır'ın El Ariş kentinde 19 Ekim Pazar günü yol kenarına yerleştirilen bir bombanın patlaması sonucu da altı asker ölmüştü.