Sarkozy'den İsrail'e tam destek

İsrail’e resmi bir ziyarette bulunan Sarkozy, İsrail’i İran’ın nükleer ‘tehdidine’ karşı koruma sözü vererek, Ortadoğu’da daha fazla rol almak istediğini ortaya koydu.

soL (DIŞ HABERLER) Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, İsrail'e resmi bir ziyarette bulunarak, iki ülke arasında 12 yıldır soğuk olan ilişkileri düzeltme yolunda adım attı.

Gezinin temel motivasyonunun İran'ın nükleer silah edinmesini engellemek için işbirliği olduğunu açıklayan Sarkozy, İsrail parlamentosu Knesset'te yaptığı konuşmasında 'Bize güvenmenizi istiyorum. Fransa sizin için diplomatik hizmetlerini, kaynaklarını ve askerlerini harekete geçirmeye hazırdır' ifadesini kullandı.

İsrail'i İran'ın nükleer 'tehdidi ' dahil her türlü tehditten koruma sözü veren Sarkozy, İsrailli parlamenterler tarafından alkışlandı. Bu sözlere karşın, İsrail'in Batı Şeria'da yeni yerleşimleri durdurması ve Filistinlilere seyahat kolaylığı sağlaması gerektiğini ifade eden Sarkozy, 'Yerleşimler durmadan barış olmaz' dedi.

Sarkozy'nin gezisinin Fransa'nın Ortadoğu'da daha fazla rol alabileceğinin işareti olarak görülebileceği söylenirken, ABD'nin seçimler nedeniyle bölgedeki süreçlere müdahil olamadığı ve Fransa'nın bu rolü üstlenemeye aday olduğu ifade ediliyor.

12 yıl aradan sonra İsrail'i ziyaret eden ilk Fransız Cumhurbaşkanı olan Sarkozy, işbaşına geldiğinden bu yana kendisini 'İsrail dostu' olarak tanımlıyor.