Sandy Kasırgası vurmaya devam ediyor

Karayipler’de 60’tan fazla kişinin ölümüne neden olan Sandy Kasırgası dün geceden itibaren ABD’nin Doğu Yakası ve Orta kesimlerini vururken, ABD ve Kanada’da en az 14 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Karayipler’de 60’tan fazla kişinin ölümüne neden olan Sandy kasırgası Atlas okyanusu üzerinden ABD’nin Doğu Yakası ve orta kesimlerine kadar ulaştı. Ntvmsnbc’nin haberine göre, New Jersey başta olmak üzere, kıyı kesimindeki kentlerde sel ve şiddetli rüzgârların etkisiyle büyük hasar oluşurken, beş eyalette en az 14 kişinin öldüğü belirtildi.

New Jersey, New York, Maryland, Pennsylvania ve Connecticut eyaletlerinde hayat felç olurken, ABD’li yetkililer Batı Virginia başta olmak üzere bazı eyaletlere bir metre kalınlığında kar düşebileceği uyarısında bulundu. Chicago'da ise kıyıya vuran dalgaların 6 metreye ulaşabileceği uyarısı yapıldı. New York'ta yedi metro istasyonunu su bastı.

Rüzgârın şiddetinin saatte 150 km’ye kadar ulaştığı bildirilirken, East ve Hudson Nehirleri’nin aşırı yağış nedeniyle taştığı ve sel sularının Aşağı Manathan’a ulaştığı belirtildi.

New York sular altında kaldı
Kasırga’dan en fazla etkilenen kentlerden biri olan New York’ta, şiddetli yağışlardan dolayı deniz seviyesi 4 metre yükselirken, metro istasyonlarını su bastığı bildirildi. Sel sularının tehdidi altında bulunan bölgelerde yaşayan 375 bin kişi için zorunlu tahliye emri çıkarılırken, Manhattan bölgesinde 250 bin hanenin elektriği kesildi.

Russia Today’in haberine göre, Sandy kasırgası New York’ta 50’ye yakın evde yanarak yok olmasına neden olurken, en az 7 metro istasyonunun sular altında kaldığı belirtildi.

Fırtına nükleer santralleri vurabilir
Russia Today’in haberine göre, Sandy kasırgasının 26 nükleer santrali vurma ihtimali olduğuna dikkat çekilirken, ABD Nükleer Düzenleme Komisyonu, yükselen su seviyesinden dolayı Oyster Creek’te bulunan en eski nükleer santralde “alarm” durumuna geçildiğini açıkladı.

Küba’da yaralar sarılıyor
Prensalatina'nın haberine göre, 11 kişinin ölümüne ve büyük miktarda maddi hasara yol açan Sandy kasırgasının ardından, Küba yaralarını sarmaya çalışıyor. Ülkenin doğusunu vuran kasırgadan dolayı tarım faaliyetleri, yerleşim yerleri, elektrik ve telefon hatları etkilenirken, ülkenin diğer bölgelerinden buraya yardım yapıldığı belirtiliyor.

(soL- Dış Haberler)