Samaras yeni bütçe kesintisi için koalisyon ortaklarını ikna edemedi

Yunanistan Başbakanı Samaras, Troyka'nın dayattığı yeni bütçe kesinti paket için koalisyon ortaklarını ikna etmeye çalışıyor. Yunan halkı ise yeni grevlere, protestolara hazırlık yapıyor.

Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras uluslararası yardım fonlarının serbest bırakılması için kritik öneme sahip olan 11,5 milyar avroluk yeni bütçe kesinti paketinin uygulanması için koalisyon ortaklarını ikna edemedi.

Samaras’ın bütçede yeni kesinti yapılmasını öngören teklifinin Demokratik Sol lider Fotis Kouvelis ve Pasok lideri Evangelos Venizelos tarafından en az iki hafta içinde üçüncü kez reddedildiği öğrenildi. Her iki liderde Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu’ndan oluşan Troyka tarafından önerilen yeni bütçe kesinti paketini eleştirdi.

Koalisyon ortaklarından Demokratik Sol lider Fotis Kouvelis, “Troyka artık Yunan halkına saldırmaktan vazgeçmelidir ve sınırlarımız olduğunu anlamalıdır” şeklinde konuştu. Kouvelis, söz konusu tedbirler üzerinde nihai bir anlaşma sağlanamayacağını sözlerine ekledi.

Gazeticilere açıklama yapan Maliye Bakanı Yannis Stournaras ise koalisyon ortaklarıyla yapılan müzakerenin zor olduğunu ancak “yakında” varılacak anlaşma konusunda umutlu olduklarını ifade etti.
Diğer taraftan koalisyon ortaklarıyla yeni bir görüşme önümüzdeki hafta gerçekleşecek.

Ekonomik krizin beşinci yılında olan ve neredeyse işgücünün dörtte birinin işsiz olduğu Yunanistan’da bütçe kesintilerine karşı muhalefet hızla yayılıyor. Bilindiği gibi geçen hafta iş bırakan polis ve itfaiye memurlarının yanı sıra bugün de tüm toplu taşıma işçileri iş bırakacak. Ayrıca Yunanistan'ın en büyük iki sendikası da 26 Eylül günü 24 saatlik genel grev düzenlemeyi planlıyor.

(soL- Dış Haberler)