Şam’daki eşcinsel kadın İstanbul’dan çıktı!

Suriye’de “devrimin sembolü” diye pazarlanan blog yazarı Emine Araf’ın sahte bir kişilik olduğu anlaşılmıştı. Şimdi blogu kimin yazdığı da ortaya çıktı: İstanbul’da bulunan ABD'li bir karı-koca!

Batı medyası Suriye’de yaşananların sembolü olarak “Şam’da Eşcinsel Bir Kız” adıyla blog yazan Emine Araf’ı tanıttığında, Araf’ın kişiliği ilgi çekiciydi. Aylardır haber kaynağı olarak alıntılanan, defalarca röportaj yapılan Araf’ın sahte bir kişilik olduğunun ortaya çıkması, hikâyeyi hepten şaşırtıcı kılmıştı.

Bazı kişiler, bunların arasında soL Radyo, Emine Araf kişiliğinin gerçek olmayabileceğini tahmin etmişti. Ancak herhalde bu kişiliğin sahte olduğunu düşünenler bile, blogdakileri yazan gerçek kişilerin İstanbul’dan bir karı-koca olduğunu duyduklarında şaşıracak.

Tom MacMaster, dün söz konusu blogda bir özür yazısı yayınladı. Yazıda asla bu denli ilgi odağı olacağını tahmin etmediğini, blogdaki “anlatıcı sesin” kurgusal olmasına rağmen, yazılan her şeyin doğru olduğunu iddia eden MacMaster, açıklamasının sonuna “İstanbul, Türkiye” ibaresini koydu. MacMaster, açıklamasında “Olayları batılı gözler için aydınlatmaya çalıştım” dedi.

“Şam’da Eşcinsel Bir Kız” adlı blogda geçen hafta Emine Araf’ın Suriye güvenlik güçleri tarafından kaçırıldığı yazılınca birçok kesim teyakkuza geçmiş, ve 36 yaşında olduğunu iddia eden Araf’ın varlığının kuşkulu olduğu fark edilmişti. Daha sonra Emine Araf’ın kendi fotoğrafları olarak basına dağıttığı fotoğrafların gerçek sahibi de Londra’da yaşayan bir Macar çıkınca, Emine Araf diye birinin gerçekte var olmadığı büyük oranda anlaşılmıştı.

Dünkü özür yazısından önce ise Electronic Intifada sitesi, Emine Araf’ın arkasında kim olduğunu ortaya çıkarmayı başarmıştı. Yaptıkları araştırma sonucu blogu yazanların İstanbul’da yaşayan karı-koca Thomas J. MacMaster ve Britta Froelicher olduğu yönündeki iddia, Tom MacMaster tarafından sonradan doğrulanmış oldu.

“Devrimin sembolü” diye pazarlanan karakteri yaratan iki ABD’linin, Suriye’deki batı destekli, Müslüman Kardeşler ağırlıklı muhalefetin yuvası haline gelen İstanbul’dan çıkması ise dikkat çekici.

(soL - Dış Haberler)