Salih Müslim: "Özgür Suriye Ordusu bize sempati duyuyor"

Suriye'de Kürt nüfusunun yoğun olduğu kentlerde yaşanan gelişmelerle ilgili ANF’ye konuşan PYD Eş başkanı Salih Müslim, Özgür Suriye Ordusu tarafından tehdit edildikleri yönündeki iddiaları yalanlayarak, “Aksine bize sempati duyuyorlar” dedi. Müslim PKK ile de herhangi bir organik bağlarının olmadığını söyledi.

PYD’nin de içinde olduğu Suriye Kürtlerinin en kitlesel gücü Halk Meclisi ile diğer bir çatı örgütü olan Kürt Ulusal Meclisi, 9-10 Temmuz tarihlerinde Erbil’de yapılan görüşmelerin ardından ortak hareket etme kararı almışlardı.

ANF'ye konuşan Salih Müslim, Erbil’de Kürt örgütleri arasında yapılan birlik anlaşmasında öngörülen Kürt Yüksek Heyeti’nin kuruluğunu açıkladı. Heyetin ilk toplantılarını da bugün yapacağını söyleyen Müslim, son günlerde Suriye Kürtleri ile ilgili yaşanan gelişmelere ve bu gelişmeler karşısında PYD'nin alcağı tutuma dair açıklamalarda bulundu.

Kürt gençlerini Barzani eğitiyor
Kürt gençlerinin Kuzey Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi sınırları içerisinde eğitildiği iddialarını doğrulayan Salih Müslim, söz konusu askerlerin oynayacağı olası rolün “Kürt Yüksek Heyeti’nin alacağı karara bağlı olduğunu” söyledi. Müslim, “İhtiyaç duyulursa Yüksek Heyet gelişlerini onaylayabilir” diye ekledi.

“PKK ile organik bağımız yok”
PKK’nin Suriye’de olduğu yönündeki iddiaları yalanlayan PYD Eş başkanı, “Kesinlikle yok. PKK ile herhangi organik ilişkimiz yok” açıklamasında bulundu.

“Özgür Suriye Ordusu bize sempati duyuyor”
Salih Müslim, Türk medyasında Özgür Suriye Ordusu’nun Suriye’deki Kürt nüfusun yaşadığı yerlerdeki gelişmeler konusunda tehditte bulunduğu yönünde ortaya atılan iddiaları da yalanladı. Suriye muhalefeti ile ilişkilerini değerlendirirken, “Tam tersine aramızda bir dostluk var” diyen Salih Müslim, Özgür Suriye Ordusu’nun ise Batı Kürdistan halkının mücadelesine sempati duyduğunu söyledi. Salih Müslim, “Bize sempati duyuyorlar. Herhangi bir tehdit yok. Olmadı ve olmasını da beklemiyoruz. Anlayışla karşılıyorlar. Kürtleri devrimin bir parçası olarak görüyorlar” dedi. Müslim, Özgür Suriye Ordusu ile komiteler düzeyinde temaslarının da olduğunu söyledi.

"Türkiye'den askeri müdahale beklemiyoruz"
Bölgede halkın kent yönetimlerinin ele geçirmesinin kendi güvenliklerini sağlamak için olduğunu ve herhangi bir halka karşı alınmış tedbirler olmadığını kaydeden Müslim, “Burada olanlar halkımızı korumak için yapılan hareketlerdir. Kimseye karşı değildir” dedi.

“Türk halkı ile bir düşmanlığımız yok” diyen Müslim, “Biz kimseye karşı bir adım atmadık” derken, Türkiye’nin Suriye Kürtlerine yönelik bir askeri müdahalesini de beklemediklerini söyledi.

“Esad’ın geleceğine dış güçler karar veriyor”
Başar Esad’ın geleceğinin artık Suriyelilerin elinden çıktığını öne süren Müslim, “Uluslararası konjonktüre bağlı. Aralarında uzlaşma olursa gider, buna dış güçler karar veriyor” dedi.

KCK açıklama yaptı
Suriye'de yaşanan gelişmeler üzerine KCK da bir açıklama yaptı. Açıklamanın bazı bölümleri şöyle:

“Bölgemizde önemli gelişmeler yaşanmaktadır. Bu çerçevede Suriye’de giderek tırmanan gerilim, durumun ciddiyetini gözler önüne sermektedir. Suriye’de yaşanan iç çatışmaların bölgesel bir savaşa doğru ilerleme emarelerini taşıdığı bu kritik süreçte, Suriye toplumunu oluşturan halkların ortaya koyacağı irade ve mücadele belirleyici bir role sahiptir. Suriye’deki demokratik mücadelede önemli bir yere sahip olan Kürt halkının meşru özgürlük mücadelesi her türlü şiddete karşı kendi öz gücüne dayalı siyasi bir mücadele olarak gelişim göstermiş ve önemli bir düzey kazanmıştır.

“Kürt örgütlerinin birlik oluşturması önemlidir”

Tüm Kürt örgütlerinin kendi aralarında birlik oluşturmalarını Suriye Kürtleri adına hareket edecek bir yüksek heyetin inisiyatifinde ortaklaşmaları çok önemli ve değerli bir karar olmuştur. Bundan böyle yaşanacak tüm gelişmelerin bütün Kürt kesimlerini temsil eden yüksek heyetin inisiyatifinde yürütülmesi ve sürecin yönlendirilmesi çözümleyici olacaktır.

“Kürtler Suriye’nin demokratik birliği çerçevesinde haklarını talep etmektedir”

Suriye’de bulunan tüm Kürt partilerinin programı, ne başka bir parçayla birleşme ne de ayrılma gibi bir hedef taşımamaktadır. Buradaki Kürt halkı, Suriye’nin demokratik birliği çerçevesinde kendi doğal haklarını almayı talep etmektedir. Kürt halkı, birlikte yaşadığı Arap, Dürzi, Asuri, Ermeni, Alevi ve farklı inançlara sahip olan kesimlerle demokratik, eşit ve özgür yaşamın tesisini her koşul altında savunmuştur. Halkların kardeşliği ve demokratik Suriye’nin birliği içerisinde özgürlüğüne kavuşma biçimindeki amaçlarını her vesileyle ifade eden Kürt siyasi temsilcileri, bunun bir stratejik yaklaşım olduğunu vurgulamışlardır.

“Çatışmalardan medet umanlar, Kürtlerin hak elde etmesini tehlikeli görüyor”

Suriye’deki halkımızın iradesi üzerinde kuşku ve muğlaklık yaratma amaçlı aslı astarı olmayan bir takım iddiaların ortaya atılması maksatlı ve kötü emellidir. Hareketimizin siyasi ve askeri kadrosu Suriye’de bulunmamaktadır. Kürt ulusal birliğinin sağlanmasını ve haklarını elde etmesini tehlikeli görenler, Suriye’nin parçalanmasından, etnik ve mezhepsel çatışmalardan, iç savaştan medet uman hegemonyacı anlayış sahipleridir.