Salih Müslim: İttifak yaptığımız ÖSO grupları laik

PYD Başkanı Müslim, kantonlardan vazgeçmeleri yönünde Türkiye’nin talebi olmadığını söyledi. Türkiye’nin “Suriye muhalefeti ile işbirliği yapın” isteğine “Laikliği kabul edenlerle zaten beraberiz” yanıtını veren Müslim, Kobani’ye koridor açılması konusunda Türkiye’nin söz verdiğini açıkladı.

PYD Başkanı Salih Müslim, seküler olan muhalif gruplarla görüştüklerini ama seküler olmayan gruplarla görüşmediklerini belirterek “İlla selefilerle mi işbirliği yapmak gerekiyor yani? ÖSO zaten demokratik güçlerdir. Biz de onlarla zaten beraberiz. Laikliği kabul edenlerle, İslamı alet etmeyenlerle zaten beraberiz” dedi. Müslim, Türkiye’de devam eden protestoların da Kürt diasporasının doğal hakkı olduğunu belirtti ve “Şengal’den, Kobani’den, Musul’dan sonra acaba başka neresi olacak. Yoksa Süleymaniye mi, Van mı? Kim bilir. Onun için Kürtlerin doğal hakkıdır. Kobani, Kürt halkının iradesidir. Diyasporada da tüm Kürtler ayakta” dedi.

Türkiye’ye yaptığı ziyaretin ardından Cumhuriyet’ten Duygu Güvenç'in sorularına telefonda yanıt veren Müslim, Türkiye ziyareti sırasında başta kantonlardan vazgeçmesi, muhalefete destek vermesi ve Esad ile ilişkiler konusunda talepte bulunulduğu iddialarına da yanıt verdi: “Kantonlardan vazgeçilmesinin istendiği doğru değil, söylenenlerin hiçbiri doğru değil. Öyle şart mart yok, çünkü 2014 yılı boyunca hep Esad ile de IŞİD ile de savaştığımızı biliyorlar. Yani onlar Şam’da, Halep’te kolkola gezerken biz bu rejimle çatışıyorduk. Bunu biliyorlar. Kalkıp bunu sakız gibi ağza koymak iyi değildir. Bu olsa olsa bir şeyi saptırmak için söylenen sözler. Zaten Türkiye’ye biz baştan beri ‘sınır güvenliği hepimizi ilgilendiriyor’ diyoruz. Hiçbir zaman sınırda kötü şey olmasın istiyoruz. Suriye koalisyonu ile konuşun gibi şeyler de zamanında peşlerinden koşturduk, İstanbul’da onlarla görüştük. Ama diğer muhalefetle biz zaten görüşüyoruz, müttefik Suriye istiyoruz, biz Suriye’nin bir parçasıyız diyoruz ama bu işbirliğini engelleyen de Türkiye siyasetidir. Onlar Kürt olduğunu kabul ediyorlar normal olarak ama muhalefetin İstanbul’da oturanları kabul etmiyorlar.”

Türkiye’nin Suriye muhalefeti ile işbirliği isteğinin anımsatılması üzerine İstanbul’daki muhalefetin seküler olmadığını vurgulayan Müslim, ÖSO ile temasta olduklarını vurgularken de laiklik uyarısı yaptı: “Şimdi ÖSO anlaşma imzaladı ve Kobani’yi de beraber savunuyor. İlla selefilerle mi işbirliği yapmak gerekiyor yani? Bunlar zaten demokratik güçlerdir zaten demokrasiyi savunanlardır ve biz onlarla zaten beraberiz. Seküler grupla beraberiz yani laikliği kabul edenlerle, islamı alet etmeyenlerle, demokrasiyi kabul edenlerle biz zaten beraberiz. Ama İstanbul’daki muhalefet seküler değil, bu yüzden de onlar bizimle değil.”

'Kobani düşmeyecektir'
PYD Başkanı Salih Müslim, Türkiye ziyaretinin ardından Salı günü de Dışişleri Bakanlığı’ndan yetkililerle temas kurduğunu ancak dün açtığı telefonun ardından temas kuramadığını belirterek, “MİT ile değil, Dışişleri ile görüşüyorum ama bugün aradım, bulamadım. Hala peşindeyiz, verdikleri sözleri bekliyoruz. Herhangi bir hareket gelmedi” dedi.

Müslim, Kobani için Türk ordusundan beklentisinin sorulması üzerine, TSK’nın IŞİD’e karşı harekete geçmesini beklemediklerini belirtirken, “Böyle bir şey istemiyoruz. Güvenlik koridoru değil bize sadece bizim insanlarımızın Kobani’deki direnişi desteklemesi için müsaade etsinler, yardım geçebilsin” dedi.

ABD ve Fransa’dan gelen, “Kobani’ye destek verin” açıklamalarını ise Müslim, Türkiye’nin operasyonel müdahalesinin istenmediğini belirterek “Kimse Türkiye müdahale etsin demiyor. O mesajlar Kobani’yi desteklemek için, oradaki hukuksal duruma herkes saygı gösteriyor. Halkın direnişine herkes saygı gösteriyor” dedi. “Kobani Düşmeyecektir! Herkes bunu bilsin” diyen Müslim, konuştuğumuz sırada sınırın resmen açık olmadığını belirterek “Sadece oradaki halk birbirlerine yardım ediyor” dedi.

'Sorumlusu biz değiliz'
Türkiye’de başta, Diyarbakır, Ağrı, Van’da yaşanan olaylar için “Sorumlusu biz değiliz, biz Kobani halkı kendimizi savunuyoruz. Kobani Kürtlerin iradesini temsil ediyor” diyen Müslim şu aşamada savaşmak için silahlarının bulunduğunu da söyledi. Türkiye’deki olaylarla ve gösterilerle ilgilerinin olmadığını belirten Müslim, “Ne bizim söylemimizle çıkmıştır gösteriler ne de bizim söylemimizle geri dönerler. Ama biz Kobani’de kendimizi savunmaya devam edeceğiz. Sonuna kadar, son damlaya kadar” dedi.

Barzani’den destek alıp almadıkları sorusuna ise Müslim, “Bazı sözler var, onların da yerine getirilmesini istiyoruz tabii. Bunun dışında şimdiye kadar yapılmış bir şey yok” dedi. Müslim, Suriye Kürtlerinin, Barzani yönetimine katılmayacağını ise “Biz Suriyenin bir parçasıyız. Biz demokratik güçleriz. Demokratik Suriye istiyoruz. Çoğulcu demokrasi istiyoruz. Kimsenin karşıtı değiliz. Herkes Kürt iradesine saygı göstersin” sözleriyle ifade etti.