Sağcı İsrailli vuruldu, Mescid-i Aksa kapatıldı

Kudüs'te tanınmış sağcı bir İsrailliye ateş açıldı, İsrail karşılık olarak bir Filistinliyi öldürürken Mescid-i Aksa'ya girişleri kapattı. Mahmud Abbas, Mescid-i Aksa'nın kapatılmasını "savaş ilanı" olarak nitelendirdi.

(soL - Dış Haberler) İsrail'in tanınmış sağcı aktivistlerinden Yehuda Glick, bugün Kudüs'te silahlı saldırıya uğradı.

Motorsikletli saldırgan, bir konferansın ardından otomobilinin yanında bulunan Glick'e 2 el ateş etti. Görgü tanıkları, ateş eden şahsın Arap olduğunu ve Glick'e, "Yahuda, beni sinirlendirdin" dediğini iddia ettiler.

Glick, Shaare Zedek Tıp Merkezi'nde tedavi altına altına alındı.

Glick, Yahudilerin Harem'üş Şerif'te serbestçe ibadet etmesini isteyen bir grubun kurucusuydu. Ünlü sağcı, Mescid-i Aksa'ya Yahudi tapınağı inşa edilmesini savunuyor ve "Harem'üş Şerif'i Arap/İslam işgalinden özgürleştirme" çağrısı yapıyordu.

İsrail'den infaz: Bir Filistinli öldürüldü
İsrail askerleri, saldırıının ardından Batı Şeria ve Kudüs'te terör estirdiler. Silvan yakınlarındaki el-Turi mahallesindeki bir eve saldıran İsrail askerleri, 32 yaşındaki Muataz İbrahim Hicazi'yi katletti.

Hicazi'nin askerlere ateş ettiği iddia edilse de, görgü tanıkları Filistinli'nin vurulduğunu ve ateş edecek durumda olmadığını söylediler. Buna rağmen askerler evin kapısını kırarak içeri girdiler.

Askerlerin yaralı Hicazi'nin üzerine su tankı attıkları da iddialar arasında.

Saldırının ardından eve giderek Hicazi'yi hastaneye götürmek isteyen Filistinlilerin üzerine de ateş açıldı. Bu saldırıda da 15 kişi yaralandı.

5 Haziran 2012'de serbest kalan Hicazi, 11 yıl İsrail hapishanelerinde kalmıştı. İbrahim, El Aksa İntifadası'na (2. İntifada) da katılmıştı. İsrail, Hicazi'nin Glick'i vuran kişi olduğunu savunuyor.

Mescid-i Aksa kapatıldı
Yehuda Glick'e yönelik saldırının ardından, İsrail yönetimi Mescid-i Aksa'ya tüm girişleri yasakladı.

Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas, alınan kararı Filistin halkına, onun kutsal mekanlarına ve Arap-İslam ulusuna savaş ilanı olarak nitelendirdi.

Abbas, Kudüs'teki Müslüman ve Hıristiyan kutsal mekanlarının kendileri için kırmızı çizgi olduğunu da sözlerine ekledi.

Öte yandan Mescid-i Aksa'ya sokulmayan Müslümanlar, sokakta namaz kıldılar. Aksa yerleşkesine müezzinin bile alınmadığı gelen bilgiler arasında.

1967'den beri ilk kez, Mescid-i Aksa'nın tamamen kapatıldığı belirtiliyor.