Rusya'yla ticari el ense

Rusya’nın bir süredir Türk ihracat ürünlerine gümrükte uyguladığı zorlaştırıcı muamelenin ardından, Türkiye de Rus mallarını gümrükte kırmızı hatta alarak fiziki kontrolden geçirme kararı aldı.

soL (HABER MERKEZİ) Rusya'nın Gürcistan gerilimden bu yana gümrüklerde Türkiye tırlarına karşı zorlaştırıcı tedbirler almasının ardından, Kürşad Tüzmen bugün benzer tedbirlerin Rusya'ya karşı alınacağını ifade etti. Sincan-Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Uluslararası Ticaret Fuarı'nda gazetecilere konuşan Tüzmen, Rus mallarının da gümrükte kırmızı hatta alınacağını söyledi.

Tüzmen, "Rus makamları acilen bu uygulamaya son vermeli. Biz ticari ilişkilerin artmasını istiyoruz. Bu isteğimizi Rus tarafına yazılı ve sözlü olarak ilettik. Ancak karşı taraftan net cevap alamadık" dedi. Bu tutum, Rusya'nın savaş sonrası Türkiye'ye bir takım yaptırımlar yoluyla mesaj verme yoluna gitiği şeklinde yorumlanıyor.

Kürşad Tüzmen, Türk ihracatçıların sıkıntıya düştüğünün altını çizerek, "Rusya yetkililerinden cevap bekliyoruz. İhracatçımızın sıkıntısı sürüyor. İstemeye istemeye biz de önlem almak zorunda kaldık. Mütekabiliyet esasına göre davranıyoruz" dedi.

Bir haftadır sıkışıklık sürüyordu
Kürşad Tüzmen, geçen hafta basın mensuplarına yaptığı açıklamada da Rus tarafının tavrından dert yanmış, bu durumun bir an önce sona ermesini dilediklerini belirtmiş, aksi halde 1 Eylül'den itibaren kendilerinin de benzeri tedbirler alacaklarını söylemişti.

Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın da, 29 Ağustos'ta gümrüklere gönderdiği yazıda, "Konunun aciliyeti ve ülkemizin ekonomik ve ticari haklarının korunmasını teminen uluslararası kurallara ve teamüllere uygun olarak Rusya Federasyonu?ndan yapılan ithalatın gümrüklerde sıkıntıya yol açmayacak şekilde, kademeli olarak kırmızı hatta yönlendirilmesi ve gümrük işlemleri prosedürünün Rus tarafının tutumuna bağlı olarak mütekabiliyet esasıyla sonuçlandırılması uygun olacaktır" dediği öğrenildi.