Rusya’nın karnesi kötü... Ya ABD ikiyüzlülüğü?

ABD yönetimi ve anaakım medya Rusya’da “eşcinsellik propagandasınının yasaklanmasını” Soçi’de düzenlenen Kış Olimpiyatları’na gölge düşürmek için kullanıyor. Ancak benzer yasalar ABD’de de yürürlükte. Üstelik, Washington yönetimi Ortadoğu’daki müttefikleriyle ilişkilerinde eşcinsellerin haklarını unutuyor.

(soL - Dış Haberler) Rusya’nın Soçi kentinde düzenlenen Kış Olimpiyatları’na karşı Washington yönetimi Kremlin’in “eşcinsellik propagandasını yasaklamasını” sıklıkla kullanıyor. ABD Başkanı Barack Obama geçtiğimiz ağustos ayında bu yasanın varlığına rağmen 2014 Kış Olimpiyatları’nı boykot etmeyi düşünmediklerini, tam tersine oyunlara eşcinsel sporcular göndereceklerini açıklamıştı.

Obama’nın bu çıkışı ABD’ye yakın ülkeleri de harekete geçirdi. Önceki gün yapılan açılış törenlerine İngiltere Başbakanı David Cameron, Fransa Başbakanı François Hollande ve Almanya Başbakanı Angela Merkel katılmadı. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Mun da “Lezbiyenlere, eşcinsellere, biseksüellere ve çift cinsiyetli insanlara karşı yapılan hareketlere sesimizi yükseltmeliyiz” diye konuştu. Ancak ne BM ne de boykotçu ülkelerin hiçbirisi aynı tavrı ABD’nin Utah eyaletinde 2002 yılında yapılan Kış Olimpiyatları için sergilemedi. Nitekim, bu eyalette de “eşcinsellik propagandası yasak”.

Aynı yasalar ABD’de de var
Rusya’nın eleştirilen eşcinsel karşıtı yasasının dört maddesinden ilki yerel okullarda kullanılan materyallerin devlet hukukuna ve yürütme kurallarına uygunluğunu ve eşcinselliğe yönlendirecek propaganda içermesinin yasaklanmasını öngörürken ikincisi reşit olmayan yaş grupları arasında eşcinsellik propagandasının idari para cezasına çarptırılmasını öngörüyor. Üçüncü madde eşcinsel yaşam tarzının teşvik edilmesini, eşcinselliğin olumlu bir alternatif yaşam tarzı şeklinde gösterilmesini barındıran eğitim içeriklerini yasaklıyor. Son madde ise cinselliğe ve cinsellik yoluyla buşalan hastalıklara yönelik yapılan eğitimlerin eşcinselliğin kamusal alanda kabul edilebilir olmadığını ve eşcinselliğe yönlendirmenin suç sayılabileceğini vurgulaması gerektiğini belirtiyor.

Bu maddelerden yalnızca ikincisi Rusya anaysasına özgü. Diğer üç madde de ABD anayasalarında bulunmakta.

Örneğin Arizona eyaletinde eşcinselliğin pozitif bir yaşam biçimi olarak tanıtılmasını yasaklarken Alabama ve Teksas eyaletleri cinsel içerikli eğitimlerde eşcinselliğin kamu açısından kabul edilemez bir yaşam biçimi olduğunun vurgulanması isteniyor. Bu iki eyalette çocukları “eşcinselliğe yönlendirmek” suç... Yale Üniversitesi’nin araştırmasına göre sekiz ABD eyaletinde, bir çok şehirde ve ülkede eşcinsellik kaşıtı katı yasalar bulunuyor.

Çifte standardın daniskası
ABD Dışışleri Bakanlığı’nın İnsan Hakları, Demokrasi ve Emek Departmanı’na CNSNews’in gönderdiği ve yanıtsız kalan bir soru da Washington’un eşcinsel haklarını yalnızca rakibi Rusya’yı yıpratmak için kullandığını ortaya çıkarıyor. Kasım ayında gönderilen soruda yetkililerden “Dışışleri Bakanlığı, Suudi Arabistan’da eşcinsellerin kırbaçlanması ve hatta ölüm cezasına çarptırılmasına karşı çıkıyor mu?” sorusuna cevap verilmedi.

CNSNNews’in “Suudi Arabistan’daki eşcinsellere yönelik cezalar konusundaki düşünceniz nedir” sorusuna verilen yanıtta ise “Eşcinsel haklarının dış ilişkilerde öncelik haline getirmediği” yanıtı verildi. Ancak aynı departman sorular yönetilmeden önce Rusya’daki eşcinsellere karşı çıkartılan yasaların alarm verici seviyeye ulaştığını açıklamıştı.