Rusya'dan Türkiye'ye Pussy Riot özürü

Putin'i eleştiren bir şarkıları nedeniyle 2 yıl hapis cezası alan Pussy Riot grubuna destek için düzenlenen gösteride, polisin müdahalesinden kaçan bir kişi Türkiye elçiliğinin bahçesine girdi. Polisin de bahçeye girmesi üzerine küçük çaplı bir diplomatik kriz yaşandı. Rusya, kısa süre içinde Türkiye'den özür diledi.

Rusya'da Pussy Riot adlı müzik grubunun, Putni karşıtı şarkıları nedeniyle yargılanıp üç kişili grubun üyelerinin 2'şer yıl hapis cezası alması büyük tepki doğurdu. Moskova'da düzenlenen protesto gösterisine grubun çok sayıda seveni katıldı. Gösteri sırasında Türkiye elçiliğinin yanındaki bir direğe çıkıp slogan atan genç bir kadın, polisin kendisini yakalamak istemesi üzerine tel örgülerin üzerinden atlayarak, Türkiye elçiliğinin içine girdi.

Protestocu kadını yakalamak için duvarların ve kapının üzerinden atlayıp içeri giren polisler ise, küçük çaplı bir diplomatik krize yol açtı. Türkiye elçiliğinden diplomatların uyarısıyla, elçilik sınırlarının dışına çıkarılan polislerin ardından, genç kadın da dışarı çıkarıldı ve polise teslim edildi.

Türkiye elçiliğinde bulunan diplomatlar "Bu münferit bir olaydır. Ancak uluslararası hukuka tamamen aykırıdır. Rus yetkililer bizden özür dileyerek, bir daha böyle bir olayın asla yaşanmayacağını söylediler. Ancak biz olaydan duyduğumuz rahatsızlığı, Rusya Dışişleri Bakanlığı'na çok yakın bir zamanda nota vererek bildireceğiz" sözleriyle açıklama yaptılar. Akşam saatlerinde ise Rusya Dışişleri'nden özür açıklaması geldi. Açıklamada genç kadını takip eden polislerin acemi oldukları ve bu tür bir olayın bir daha tekrarlanmayacağı belirtildi.

Bu arada tel örgüleri aşıp elçiliğe giren Tatyana Romanova adlı genç kadın da, Türk diplomatların kendisine çok iyi davrandığını söyleyerek teşekkür etti.