Rusya'dan Malezya uçağıyla ilgili önemli iddia

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna ordusuna ait SU-25 tipi bir savaş uçağının, ülkenin doğusunda düşen Malezya uçağının 3-5 kilometre yakınında uçtuğunu öne sürdü.

Rusya Genelkurmay Başkanlığı Ana Harekat İdaresi Başkanı Korgeneral Andrey Kartapolov, Moskova'da düzenlediği toplantıda, Ukrayna'da düşen Malezya uçağıyla ilgili yaptıkları araştırmanın sonucunu basınla paylaştı.

Kartapolov, "SU-25, Malezya uçağına 3-5 kilometre mesafede uçtu, bu durum Rostov Gözlem Merkezi'nin kayıtlarıyla kanıtlanıyor. Bu uçağın neden sivil hava sahasında Malezya uçağıyla aynı seviyede uçtuğu sorusunun cevabını almak isterdik" ifadelerini kullandı.

Rus Korgeneral ayrıca, kazanın yaşandığı gün Ukrayna ordusuna ait "BUK" hava savuma sistemlerinden birinin, ayrılıkçıların kontrolündeki bölgeye konuşlandırıldığına dair uydu fotoğraflarının bulunduğunu belirtti.

Kartapolov, Savunma Bakanlığının hazırladığı belgelerin Malezyalı ve uluslararası uzmanlarla paylaşılacağını ifade etti.

Rusya'dan Ukrayna'ya 10 soru
Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanlığı, yayımladığı açıklamayla, Ukrayna'ya yönelttiği 10 soruya cevap verilmesini istedi. Kiev'e yöneltilen 10 maddelik listede, "Ayrılıkçıların elinde uçak olmamasına karşın, neden çatışma bölgesine BUK hava savunma sistemi yerleştirildi", "Malezya uçağına iki adet savaş uçağının eşlik ettiği iddiaları doğru mu", gibi sorular yer aldı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de yaptığı açıklamada, Ukrayna'da düşen Malezya uçağına ilişkin, "Hiç kimse bu trajediyi kendi şahsi çıkarları için kullanma hakkına sahip değil" ifadesini kullandı.

Ukrayna'da taraflara defalarca, "Ateşkesi sağlayarak müzakere masasına oturma" çağrısında bulunduğunu hatırlatan Putin, "Eğer, 28 Haziran'da
Ukrayna'nın doğusunda askeri operasyonlar tekrar başlamasaydı belki de bu trajedi yaşanmazdı" değerlendirmesinde bulundu.

"Hiç kimse bu trajediyi kendi şahsi çıkarları için kullanma hakkına sahip değil. Bu tür olaylar insanları bölmemeli, aksine birleştirmelidir. Bölgede uluslararası uzmanların güvenliğinin sağlanması lazım" görüşünü paylaşan Putin ayrıca, Moskova'nın, Ukrayna'da yaşanan krizin "bugünkü askeri aşamadan müzakere seviyesine gelmesi için" üzerine düşen her şeyi yaptığını ifade etti.

Malezya Havayollarına ait Amsterdam-Kuala Lumpur seferini yapan Boing-777 tipi yolcu uçağı, Ukrayna'nın doğusunda ordu ile ayrılıkçılar arasında çatışmaların yaşandığı bölgede 17 Temmuz 2014'te düşmüş, 298 yolcu ve mürettebattan kurtulan olmamıştı. ABD yönetimi, uçağın Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki bölgeden karadan havaya ateşlenen füzelerle düşürüldüğünü açıklarken, Rusya olayla ilgili sorumluluğun Ukrayna hükümetine ait olduğunu vurguluyor.