Rusya'dan ABD ve Güney Kore'ye uyarı

Japnoya, KDHC'nin füze rampalarının “hedef alır” hale getirdiğini iddia etti. Rusya ise, ABD ve Güney Kore'yi ortak askeri tatbikatlar konusunda uyardı.

Kore yarım adasında gerginlik devam ediyor. Japonya merkezli Koyodo haber ajansına göre, dün Japon bir yetkili Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin (KDHC) füze rampalarını hareketlendirdiğini iddia etti. Japonya Savunma Bakanlığı sözcüsü, ülkenin kuzeydoğusundaki Wonsan kenti yakınlarına konuşlandırılan “Musudan” füzesi rampalarını “hedef alır” konuma getirildiğini söyledi. Pyongyang yöentiminin daha önce de füzelerini ülkenin doğu kıyılarına getirdiği yönünde haberler basına yansımıştı.

İddiasını uydu görüntülerine dayandıran yetkili, KDHC'nin komşularını caydırmak için de böyle bir yola başvurmuş olabileceğini ifade etti. Japonya Savunma Bakanı İtsunori Onodera da KDHC’de yaşanan bu hareketlilikle ilgili bilgi toplamaya devam ettiklerini söyledi.

Rusya uyardı
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise dün yaptığı bir açıklamada ABD ve Güney Kore’nin yaptığı ortak askeri tatbikatın bölgedeki tansiyonu yükselttiğini dile getirdi. Londra’daki G8 dışişleri bakanları toplantısında ABD’li mevkidaşı John Kerry’yle bir basın toplantısı düzenleyen Lavrov, “ Kimse başka birini askeri tatbikatlarla korkutmamalı. Hala her şeyin yatışması için bir şans var” dedi.

(soL- Dış Haberler)