Rusya ve İsrail’den gizli anlaşma iddiası

İsrail Başbakanı Netanyahu’nun Rusya’ya gizli bir gezi gerçekleştirmesinin ardından İsrail’in Gürcistan’la askeri işbirliğini sonlandırması karşılığında Rusya’nın da İran’a füze satmaktan vazgeçtiği iddia edildi.

Gürcü Resonance gazetesinin haberine göre İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun, İsrailli yetkililerden dahi sakladığı Rusya gezisinde iki ülke önemli bir anlaşmaya imza attı. İddiaya göre İsrail, bundan sonra Gürcistan’a silah tedarik etmeyecek ve bu ülkeyle askeri işbirliğine son verecek. Bunun karşılığında Rusya, İran’a S-300 füzeleri satmayacak.

İddianın doğru olması durumunda, bu gelişme Gürcü ordusu bakımından önemli bir handikap anlamına gelecek, zira 2000 yılından bu yana Gürcü ordusu İsrail’den 200 milyon doların üzerinde silah satın almıştı. Gürcistan ordusunun modernize edilmesinde İsrail işbirliği önemli bir yer tutuyor.

Fakat İsrail’in Gürcistan’la işbirliğini sonlandırması pek mümkün görünmüyor. Stratejik olarak batının bölgede en fazla yatırım yaptığı ülke olan Gürcistan'a dönük İsrail desteğinin çekilmesi, ancak başta ABD ve Türkiye olmak üzere bölgedeki diğer müttefik ülkelerin Gürcistan’a dair daha fazla rol aldığı bir işbölümü sayesinde gerçekleşebilir.
(soL - Dış Haberler)