Rusya-Ukrayna gerilimi tırmanıyor

Moskova, Rus elçisini kovmakla tehdit eden Ukrayna’ya sert yanıt verdi.

soL (DIŞ HABERLER) Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, iki gün önce, Rusya'nın Kiev Büyükelçisi Viktor Çernomirdin'in, "Ukrayna yönetimi hakkında diplomasi dışı ve düşmanca sözleri ve tutumları" nedeniyle ülkeden ihraç edilebileceğini açıklamış, Dışişleri Bakanı Volodimir Ohrizko, Çernomirdin'i ve ülkede görev yapan bazı Rus konsoloslarını diplomatik etik ve uluslararası hukuk kurallarını ihlal etmekle suçlamıştı.

Rus doğalgaz şirketi Gazprom'un eski müdürü Çernomidrin, Ocak ayında Ukrayna'nın Rusya ile olan doğalgaz gerilimindeki tutumunu açıkça eleştirmişti.

Rus Dışişleri Bakanlığı'ndan dün verlen yanıtta, Ukrayna'nın büyükelçiyi kovma tehdidinin ikili ilişkilere zarar vermek amacını taşıdığı belirtildi. Açıklamada Ukrayna'nın "şaşırtıcı bir tutarlılıkla" iki ülke arasındaki bağları koparmaya çalıştığı söylenerek, "Çernomidrin ve Ukrayna'daki diğer Rus temsilciler, iki halkın gerçek çıkarları doğrultusunda ikili ilişkileri geliştirmek amacını taşıyor" denildi.

Kırım'da ABD karşıtı protesto

İki ülke arasındaki ilişkiler, Ukrayna'nın Batı yanlısı siyasi yönelimleri ve Rusya'ya karşı düşmanca tutumu nedeniyle, uzun süredir gergin durumda. Ukrayna'nın pro-emperyalist tutumu ülke halkından da tepki görüyor. Dün Ukrayna'ya bağlı özerk Kırım Cumhuriyeti'nde açılması planlanan ABD diplomatik bürosu, kalabalık bir grup tarafından protesto edildi. ABD karşıtı sloganlar atan ve "Sam Amca" kuklası yakan eylemciler, ABD bürosunun bölgeyi istikrarsızlaştıracağını dile getirdiler ve Ukrayna hükümetini protesto ettiler.