Rusya, NATO'nun genişlemesine cevap verecek

Rusya, NATO'nun Doğu Avrupa'daki yayılması ve Ukrayna'daki durum nedeniyle, askeri doktrinini gözden geçirecek.

(soL - Dış Haberler) Rusya, NATO'nun Doğu Avrupa'da izlediği agresif ve yayılmacı politikaya karşı askeri pozisyonunu gözden geçirecek.

Rusya Güvenlik Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Mihail Popov, NATO'nun genişleme yoluyla Rus sınırına kadar gelmesi sorununun Rusya'ya yönelik en önemli dış tehditlerden birisi olarak kalmaya devam edeceğini söyledi. ABD ve NATO'nun bütün hamlelerinin Rusya ile olan ilişkileri bozma yönünde olduğuna dikkat çeken Popov, kendileri için kabul edilemez olan şeylerden birisi olarak ittifakın askeri altyapısının Rus sınırlarına kadar ulaşması olacağını kaydetti.

Doğu Avrupa'ya konuşlandırılan füze savunma sistemlerinin ve uzay silahlarının da Rusya'yı tehdit ettiğine değinen Popov, Baltık Denizi ve Baltık ülkelerindeki askeri hareketliliğin de hemen Rusya sınırında gerçekleştiğinin de altını çizdi.

2010 yılında kabul edilen askeri doktrinin bu yılın sonunda revize edileceğini söyleyen Popov, ABD ve NATO'nun, kendi stratejik saldırı potansiyellerini artırdıklarının açık olduğunu belirtti. 2010 yılındaki doktrinin ardından NATO komutanlarının Rus liderlere "NATO'nun Rusya'nın dostu olduğunu ve Rusya'ya saldırmayacağını" söylediklerini aktaran Popov, "Bu doğru mu? İyi niyet sözleriyle teskin edildik, fakat son yıllardaki faaliyetler tamamen farklı şeyler söylüyor" dedi.