Rusya meydan okuyor

NATO Genel Sekreteri Gürcistan’a destek mesajı vermek için Tiflis'i ziyaret ederken, Rusya, Abhazya ve Güney Osetya ile birer dostluk anlaşması imzaladı. Anlaşmayla Rusya’nın iki ülkeye askeri üs kurmasının önü açılıyor.

soL (DIŞ HABERLER) Rusya, Gürcistan'ın ve Batı'nın bütün itirazlarına rağmen Abhazya ve Güney Osetya ile dostluk anlaşmaları imzaladı. Anlaşmalarda, Rusya'nın, Gürcistan'dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden iki ülkeye askeri destek sağlamasını da kapsıyor.

Bugün Kremlin'de Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, Güney Osetya lideri Eduard Kokoity ve Abhazya lideri Sergey Bagapş'ın katılımıyla imzalanan anlaşmalar, Rusya'ya iki bölgede askeri üs kurma olanağı sağlıyor. Medvedev, söz konusu anlaşmalarla "Rusya, Güney Osetya ve Abhazya'nın, barışa karşı tüm tehditleri ortadan kaldırmak için ortak önlemler alınacağını" dile getirdi. Medvedev, "Birbirimize gerekli her tür desteği sağlayacağız. Buna askeri destek de dahil" şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz ay Gürcistan'ın Güney Osetya'ya saldırmasının ardından Rusya'nın müdahalesiyle karşılaşması ve Abhazya'nın da ayrı bir cephe açması sonucu Tiflis ateşkes istemek zorunda kalmıştı. Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığını sürdüren Fransa'nın öncülüğünde imzalanan anlaşma Rusya'nın Gürcistan'daki bütün askerlerini çekmesini öngörüyor. Rusya, Gürcistan sınırındaki askerlerini çekerken, Abhazya ve Güney Osetya'da toplam 7 bin 200 asker bulundurmaya devam edeceğini açıklamıştı.

Anlaşmanın imzalanmasının ardından Washington tarafından yapılan açıklamada, Moskova'dan Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne saygı duyması istendi. Beyaz Saray Sözcüsü Gordon Johndroe, Rusya'nın ateşkeste verdiği sözleri tutmasını beklediklerini ifade etti.