"Rusya İran’a S-300 vermedi"

Rusya’nın silah ihracatından sorumlu devlet şirketi, Rusya’nın İran’a S-300 hava savunma sistemi satmadığını açıkladı.

soL (DIŞ HABERLER) Rusya Federal Askeri ve Teknik İşbirliği Servisi Birinci Başkan Yardımcısı Aleksandır Fomin tarafından yapılan açıklamada, Rusya'nın İran'a S-300 hava savunma sistemi satmadığını belirtti.

Rus İnterfax haber ajansının haberine göre, Rusya'nın İran'a S-300 sattığına dair açıklamaların gerçeği yansıtmadığını kaydeden Fomin, "Bu, konuda herhangi bir gelişme yok. İran'a S-300 teslimatı yapılmadı" diye konuştu.

Arjantin'in Başkenti Buenos Aires'te düzenlenen silah fuarına katılan Fomin, burada yaptığı açıklamada, Rusya ve İran arasındaki askeri işbirliğinin bölge güvenliği açısından çok önemli bir olay olduğunu, birkaç yıldır Rusya'nın İran'a S-300 satacağı yönünde söylentiler bulunduğunu, bu söylentilerin gerçeği yansıtmadığını ifade etti.

Rusya, geçtiğimiz günlerde de yaptığı açıklamada Rusya'nın İran'a S-300 satmadığını açıklamıştı. İnterfax haber ajansında yayınlanan habere göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Orta ve Yakın Doğu ülkelerine S-300 satmadığı, bu ülkeler içinde İran'ın da yeraldığı, bu yüzden İran'a S-300 satılmasının imkansız olduğunu belirtilmişti.

Geçtiğimiz günlerde basın yayın organlarında çıkan bazı haberlere göre, Rusya ve İran'ın S-300 satışı konusunda anlaştığı iddia edilmişti. Siyaset uzmanları, Rusya'nın İran'a S-300 satmak istememesinde ABD ve İsrail'in baskısının etkili olduğunu öne sürüyorlar.